Delikatne, rozpływające się w ustach kopytka z kaszą manną
Kopytka są doskonałą potrawą z mąki i ziemniaków, która cudownie smakuje zarówno przyrządzona prosto z sosem, jak i w towarzystwie kotleta oraz surówki. W nowej wersji dodajemy kaszy manny, która nadaje kluseczkom niezwykłej delikatności. Przekonajcie się sami.
Kasza może być składnikiem wielu smacznych dań np. gołąbków czy warzywnego pasztetu . Drobna pszenna kaszka manna będzie również doskonałym uzupełnieniem masy do kopytek. Kluseczki przyrządzone z jej dodatkiem będą rozpływać się w ustach i na długo pozostaną w waszej pamięci.
Przepis na pyszne kopytka z kaszą manną
Składniki:
-
450 g ziemniaków
-
2 płaskie łyżki kaszy manny
-
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-
4 czubate łyżki mąki pszennej
-
1 jajo
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, a gdy będą chłodne, obieramy. Rozgniatamy je przy pomocy praski i przekładamy do dużej miski.
Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę. Wbijamy jajo. Wyrabiamy masę i przenosimy ją na czysty, obsypany mąką pszenną blat.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kopytka. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku , aż do wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubionym sosem np. grzybowym .
Wskazówka: zamiast jajka możecie użyć siemienia lnianego. Wystarczy, że jedną łyżkę zmielonych ziaren zalejecie 3 łyżkami wrzątku. Zadziała tak samo, a danie będzie wegańskie i zdrowe.
Źródło zdjęcia: canva/CreativeI
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aleksandraw