Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na staropolskie gołąbki z kaszą

Przepis na staropolskie gołąbki z kaszą

Gołąbki staropolskie
canva/fotokris

Gołąbki tradycyjnie przygotowuje się z mięsa i ryżu. Wariant staropolski — z mięsem i kaszą — jest jednak równie smaczny. Spróbujcie, a nie sięgnięcie już po klasyczną wersję.

Spróbuj też innych pomysłów na pyszne gołąbki. Tu znajdziesz pyszną wariację z soczewicą, ziemniakami i fetą. Ten przepis z kolei pozwoli ci przygotować gołąbki bez zawijania.

Przepis na staropolskie gołąbki z kaszą

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego

  • 1 włoska kapusta

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej

  • 200 ml wody

  • 1 cebula

  • 300 g przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • 25 g grzybów suszonych

  • 1,5 l bulionu

  • 1 łyżka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalewamy suszone grzyby zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Gotujemy je pod przykryciem do miękkości, przez ok. pół godziny dnia następnego. Kaszę gryczaną płuczemy, odcedzamy, a następnie zalewamy wodą.

Do garnka z kaszą wsypujemy sól i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka. Zostawiamy w garnku do całkowitego ostudzenia. Grzyby wyławiamy z wywaru i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i siekamy.

W misce łączymy mięso, kaszę, grzyby i cebulę. Doprawiamy solą i wyrabiamy. Formujemy niewielkie podłużne kotlety (każdy z ok. 2 łyżek masy mięsnej). Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem, wyciętą stroną do dołu.

Gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. W międzyczasie wyjmujemy zewnętrzne, odpadające liście i odkładamy je na talerz. Możemy też obrać kapustę po obgotowaniu i wystudzeniu. Odcinamy zgrubienia z każdego liścia i nakładamy po porcji mięsa. Zawijamy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Na dnie szerokiego i dużego garnka układamy jedną warstwą liści kapusty. Na niej umieszczamy gołąbki, wkładając je łączeniem do dołu. W drugim garnku zagotowujemy bulion, a wrzącym zalewamy gołąbki.

Garnek przykrywamy i gotujemy gołąbki przez około 40 - 45 minut, aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszamy zawartości naczynia. Do gołąbków dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Delikatnie mieszamy sos.

Mąkę pszenną wsypujemy do miski i wlewamy 1 łyżkę wazową sosu z gołąbków. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do garnka z gołąbkami i delikatnie rozprowadzamy, np. potrząsając garnkiem.

Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy, a następnie gotujemy przez 10 minut bez przykrycia. Podajemy z purée ziemniaczanym lub pieczywem.

Gołąbki
Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/circlePS

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram