Delikatny karp bez smażenia, nieprzyjemnego zapachu i posmaku mułu. Ideał na Wigilię
Smażony karp nie należy do lekkich dań. Na szczęście równie smaczną rybę w chrupiącej panierce możemy przygotować także w piekarniku. Zapomnijcie o nieprzyjemnym zapachu i posmaku mułu. Pieczona wersja tradycyjnej potrawy skradnie serca domowników.
Karp często gości na wigilijnych stołach. Wielu z nas smaży rybę w panierce, starając się, by nie wchłonęła zbyt wiele tłuszczu. Tymczasem jest o wiele prostszy sposób na uzyskanie chrupiącej i delikatnej wersji dania. Wystarczy obtoczone w mące, jajku i bułce filety upiec w piekarniku. Będzie pysznie.
Przepis na karpia pieczonego
Składniki:
-
1 kg filetów karpia
-
2 jaja
-
mąka pszenna
-
bułka tarta
-
sok z cytryny lub plastry owocu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić karpia pieczonego? Znamy prosty patent na wigilijną rybę
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zaczynamy od oczyszczenia karpia i skropienia go sokiem z cytryny. Dzięki temu mięso będzie delikatniejsze. Oprószamy je również solą oraz pieprzem i odstawiamy na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy blachę oraz produkty do panierowania. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a do dwóch osobnych talerzy wsypujemy mąkę pszenną i bułkę tartą. W trzecim umieszczamy jajka i roztrzepujemy je widelcem.
Karpia obtaczamy w mące, a następnie dokładnie pokrywamy masą jajeczną. Na koniec pokrywamy go bułka tartą, po czym przenosimy na blachę. Pieczemy przez 20-30 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wigilijne przysmaki. Spróbujecie koniecznie pełnego charakteru śledzia z imbirem i miodem . Być może też skusi was prosty patent na rybę po grecku w wersji roślinnej .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić kompot z suszonych owoców? Mamy przepis na wigilijny klasyk
-
Niebywałe, z jakiej mąki Lewandowska robi pierogi. Wielkie zaskoczenie, nietypowy rarytas
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama