Smakosze.pl Przepisy Delikatny karp bez smażenia, nieprzyjemnego zapachu i posmaku mułu. Ideał na Wigilię
canva/stela

Delikatny karp bez smażenia, nieprzyjemnego zapachu i posmaku mułu. Ideał na Wigilię

27 listopada 2022

Smażony karp nie należy do lekkich dań. Na szczęście równie smaczną rybę w chrupiącej panierce możemy przygotować także w piekarniku. Zapomnijcie o nieprzyjemnym zapachu i posmaku mułu. Pieczona wersja tradycyjnej potrawy skradnie serca domowników.

Karp często gości na wigilijnych stołach. Wielu z nas smaży rybę w panierce, starając się, by nie wchłonęła zbyt wiele tłuszczu. Tymczasem jest o wiele prostszy sposób na uzyskanie chrupiącej i delikatnej wersji dania. Wystarczy obtoczone w mące, jajku i bułce filety upiec w piekarniku. Będzie pysznie.

Przepis na karpia pieczonego

Składniki:

  • 1 kg filetów karpia

  • 2 jaja

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • sok z cytryny lub plastry owocu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić karpia pieczonego? Znamy prosty patent na wigilijną rybę

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zaczynamy od oczyszczenia karpia i skropienia go sokiem z cytryny. Dzięki temu mięso będzie delikatniejsze. Oprószamy je również solą oraz pieprzem i odstawiamy na około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy blachę oraz produkty do panierowania. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a do dwóch osobnych talerzy wsypujemy mąkę pszenną i bułkę tartą. W trzecim umieszczamy jajka i roztrzepujemy je widelcem.

Karpia obtaczamy w mące, a następnie dokładnie pokrywamy masą jajeczną. Na koniec pokrywamy go bułka tartą, po czym przenosimy na blachę. Pieczemy przez 20-30 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wigilijne przysmaki. Spróbujecie koniecznie pełnego charakteru śledzia z imbirem i miodem . Być może też skusi was prosty patent na rybę po grecku w wersji roślinnej .

Karp pieczony jest pyszny
canva/zi3000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy