Smakosze.pl Przepisy Delikatny sernik bez sera
canva/bhofack2

Delikatny sernik bez sera

30 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sernik należy do jednych z bardziej lubianych ciast. Można go przygotować na wiele sposobów, jednak zawsze jest wilgotny i pożywny. Jak się okazuje, można go też zrobić bez dodatku sera. Prezentujemy przepis na delikatny sernik bez sera. Będziecie zaskoczeni jego smakiem i konsystencją.

Jedni wolą sernik na kruchym spodzie, inni wybiorą wiedeński, czyli bez dodatku ciasta. Jeden i drugi sernik jest bardzo smaczny, bo jego podstawą jest wilgotny i sycący ser. My zrobimy jednak sernik, bez użycia sera. Sięgniemy jednak po śmietanę, która podobnie jak ser również otrzymywana jest z mleka. Finalnie produkt będzie wyglądał podobnie, jednak będzie miał bardziej kremową strukturę.

Delikatny sernik bez sera

Składniki:

na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 12 dag masła

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • pół opakowania cukru wanilinowego

  • 3 żółtka

na masę:

  • 3 śmietany 18 proc. po 400 ml każda

  • 3 torebki budyniu śmietankowego bez cukru

  • 1 szklanka cukru

  • 1 torebka cukru wanilinowego

  • 3 białka

Przygotowanie sernika

Na ciasto mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej sól i proszek do pieczenia oraz kawałki masła. Całość posiekaj nożem, a potem rozkrusz w palcach.

Do składników na stolnicy dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka. Zagnieć gładkie, kruche ciasto. Zawiń je w folię, włóż do lodówki.

Schłodzone ciasto zetrzyj na spód dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz ok. 15 minut.

Na masę wymieszaj w misce śmietany, proszek budyniowy, cukier i cukier wanilinowy. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.

Masę śmietanową wyłóż na podpieczony spód. Piecz ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 175 st. C.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by sernik miał też warstwę ciasta na wierzchu, przygotuj ciasto z podwójnej porcji i podziel je na połowę. Jedną część ciasta zetrzyj na spód formy i podpiecz, drugą posyp masę śmietanową.

Jeśli szukasz innych inspiracji na sernik, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na sernik z rodzynkami , a także na sernik z serków homogenizowanych .

mieszanie śmietany
mieszanie śmietany

Źródło zdjęcia: canva/fullempty

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy