Wyborny sernik z serków homogenizowanych
Mamy doskonałą propozycję dla wielbicieli serników. Przygotujcie wyborny sernik z serków homogenizowanych. Nie będzie to sernik na zimno, lecz pieczony na kruchym spodzie. Będzie się wyróżniał delikatnością i lekkością. Jego wierzch polejemy czekoladą, dzięki czemu całe ciasto zamieni się w kuszący łakoć.
Przepisów na serniki jest naprawdę wiele. Coraz częściej masę serową przygotowujemy z mielonego sera z wiaderka. Jest to o wiele wygodniejsze niż własnoręczne mielenie twarogu. Podobnie dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po serek homogenizowany. Ma on delikatną konsystencję, więc upieczony z niego sernik jest kremowy i rozpływający się w ustach.
Wyborny sernik z serków homogenizowanych
Składniki:
na ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
na masę serową:
10 dag masła
7 waniliowych serków homogenizowanych (każdy po 150 g)
2/3 szklanki cukru
cukier wanilinowy
5 jajek
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
polewa czekoladowa
Przygotowanie sernika
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia i kawałki masła. Całość posiekaj, rozkrusz w placach. Dodaj cukier puder i jajka, zagnieć gładkie, kruche ciasto.
Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno średniej wielkości formy. Ponakłuwaj widelcem, wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie upiecz je na rumiano (ok. 12 minut) w 200 st. C.
Na masę serową masło podgrzej do rozpuszczenia, wystudź. Serki homogenizowane umieść w misce, wymieszaj z jajkami i cukrem. Połącz z proszkiem budyniowym i masłem.
Masę serową wylej na podpieczony spód. Piecz całość ok. 50 minut w 170 st. C. Po upieczeniu przestudź sernik w piekarniku. Gdy całkowicie wystygnie, posmaruj go polewą czekoladową i zastudź.
Jeśli szukasz innych przepisów na sernik, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu recepturę na sernik z rosą, a także na delikatny sernik kokosowy.
Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis