Smakosze.pl Przepisy Dewolaj z zaskakującym, chrupiącym wnętrzem
canva/Zoryanchik

Dewolaj z zaskakującym, chrupiącym wnętrzem

30 września 2021

Dewolaj to zawijany kotlet z chrupiącą panierką. Oryginalnie przyrządzany jest z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. W naszej propozycji mięso wypełnione jest równie smacznym połączeniem sera i ogórka.

Choć danie to ma francuskie pochodzenie, w tej recepturze tego nie odczujemy. Wszystko dlatego, że dodajemy swojskiego ogórka konserwowego i ser żółty . Jesteśmy przekonani, że ten wariant także przypadnie wam do gustu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlet dewolaj z wyjątkowym nadzieniem

Składniki:

  • 6-8 kotletów ze schabu

  • 2 jaja

  • bułka tarta do panierowania

  • 200 g sera żółtego np. goudy

  • kilka ogórków konserwowych

  • sól, pieprz i słodka papryka w ilości do smaku do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy na cienkie kotlety , oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Ser żółty oraz ogórki kroimy w słupki o grubości około 0,5 cm. Na kotletach układamy po kawałku ogórka i po dwa kawałki sera. Zawijamy je, podwijając końcówki do środka.

Tak przygotowane roladki panierujemy. Jaja roztrzepujemy widelcem i doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Maczamy w nich zrolowane kotlety, a następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej .

Dewolaje smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron , aż ładnie się zarumienią. Osuszamy z nadmiaru tłuszczy przy pomocy papierowego ręcznika. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wypróbujcie również inne przepisy na soczyste kotlety , które uświetnią wasze niedzielne obiady. Polecamy szczególnie recepturę na schabowe w maślankowej panierce oraz ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Kotlet de volaille
Kotlet de volaille

Źródło zdjęcia: canva/ipsi501

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kulinarnefantazjemarioli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy