Smakosze.pl
schabowy na patelni

canva/Jan Mach

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

26 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Nie ma nic pyszniejszego niż chrupiące schabowe. Dzięki panierce z masy maślankowej i mąki będą również soczyste jak nigdy dotąd. Spróbujcie wyjątkowej receptury.

Wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego niż tradycyjny schabowy. Jednak niewielka zmiana w sposobie przygotowania panierki przenosi to danie na wyższy poziom i nadaje wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na przepyszne kotlety w maślankowej panierce

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości

  • 2 jaja

  • 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej

  • olej do smażenia

  • przyprawy w ilości do smaku: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła

Przygotowanie:

Schab dokładnie myjemy, kroimy na około 5 równych kawałków. Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety mogą wyjść duże, ważne jest jednak, aby nie były grube. W misce umieszczamy maślankę, jaja, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Dokładnie mieszamy.

Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju — tak, aby utworzył około 2 cm warstwę — i rozgrzewamy. Do niewielkiego naczynia wsypujemy mąkę. Panierowanie zaczynamy od obtoczenia mięsa w mące pszennej. Następnie zanurzamy kotlety w masie maślankowej i pozostawiamy na około 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtaczamy w mące.

ciasto 3 bit

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

CZYTAJ DALEJ

Tak przygotowane schabowe wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień do średniego i smażymy jeszcze przez około 2 – 3 minuty z obu stron.

Gotowe kotlety osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy je z ziemniakami z wody i kapustą kiszoną. Koniecznie przygotujcie jej zapas — wskazówki znajdziecie w naszym przepisie. Możecie je również zaserwować z mizerią.

kotlet schabowy

kotlet schabowy

Źródło zdjęcia: canva/Juan Jimenez

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >