Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

schabowy na patelni
canva/Jan Mach

Nie ma nic pyszniejszego niż chrupiące schabowe. Dzięki panierce z masy maślankowej i mąki będą również soczyste jak nigdy dotąd. Spróbujcie wyjątkowej receptury.

Wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego niż tradycyjny schabowy. Jednak niewielka zmiana w sposobie przygotowania panierki przenosi to danie na wyższy poziom i nadaje wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na przepyszne kotlety w maślankowej panierce

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości

  • 2 jaja

  • 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej

  • olej do smażenia

  • przyprawy w ilości do smaku: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła

Przygotowanie:

Schab dokładnie myjemy, kroimy na około 5 równych kawałków. Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety mogą wyjść duże, ważne jest jednak, aby nie były grube. W misce umieszczamy maślankę, jaja, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Dokładnie mieszamy.

Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju — tak, aby utworzył około 2 cm warstwę — i rozgrzewamy. Do niewielkiego naczynia wsypujemy mąkę. Panierowanie zaczynamy od obtoczenia mięsa w mące pszennej. Następnie zanurzamy kotlety w masie maślankowej i pozostawiamy na około 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtaczamy w mące.

Tak przygotowane schabowe wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień do średniego i smażymy jeszcze przez około 2 – 3 minuty z obu stron.

Gotowe kotlety osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy je z ziemniakami z wody i kapustą kiszoną. Koniecznie przygotujcie jej zapas — wskazówki znajdziecie w naszym przepisie. Możecie je również zaserwować z mizerią.

kotlet schabowy
kotlet schabowy

Źródło zdjęcia: canva/Juan Jimenez

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram