Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce
Nie ma nic pyszniejszego niż chrupiące schabowe. Dzięki panierce z masy maślankowej i mąki będą również soczyste jak nigdy dotąd. Spróbujcie wyjątkowej receptury.
Wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego niż tradycyjny schabowy. Jednak niewielka zmiana w sposobie przygotowania panierki przenosi to danie na wyższy poziom i nadaje wyjątkowego charakteru.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na przepyszne kotlety w maślankowej panierce
Składniki:
600 g schabu bez kości
2 jaja
2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
przyprawy w ilości do smaku: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła
Przygotowanie:
Schab dokładnie myjemy, kroimy na około 5 równych kawałków. Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety mogą wyjść duże, ważne jest jednak, aby nie były grube. W misce umieszczamy maślankę, jaja, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Dokładnie mieszamy.
Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju — tak, aby utworzył około 2 cm warstwę — i rozgrzewamy. Do niewielkiego naczynia wsypujemy mąkę. Panierowanie zaczynamy od obtoczenia mięsa w mące pszennej. Następnie zanurzamy kotlety w masie maślankowej i pozostawiamy na około 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtaczamy w mące.
Tak przygotowane schabowe wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień do średniego i smażymy jeszcze przez około 2 – 3 minuty z obu stron.
Gotowe kotlety osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy je z ziemniakami z wody i kapustą kiszoną. Koniecznie przygotujcie jej zapas — wskazówki znajdziecie w naszym przepisie. Możecie je również zaserwować z mizerią.
Źródło zdjęcia: canva/Juan Jimenez
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy