Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej
Kasza gryczana jest doskonała nie tylko jako dodatek obiadu. Może też być jego podstawą. Podsuwamy wam przepis na ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Robi się je naprawdę szybko, są smaczne, zdrowe i pożywne.
Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Oprócz błonnika i witamin z grupy B, które są charakterystyczne dla wszystkich kasz, zawiera też kilka nadzwyczajnych składników. Jest to żelazo, kwas foliowy i witamina E. Dzięki temu kasza gryczana przeciwdziała anemii, chroni płód przed wadami i troszczy się o kondycję skóry. Co ważne, nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu.
Na rynku są dostępne dwie wersje kaszy gryczanej. Krakowska to kasza gryczana niepalona o łagodnym smaku i wyrazista w smaku i aromacie kasza gryczana palona. Ta druga jest zdecydowanie bardziej popularna w naszej kuchni.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej
Składniki:
100 g palonej kaszy gryczanej
1 cebula
100 g twarogu półtłustego
1 jajko
po łyżce siekanego koperku i szczypiorku
2 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów z kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną opłucz, wsyp na osolony wrzątek, ugotuj na sypko. Nadmiar wody odlej, kaszę wystudź.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do kaszy razem z pokruszonym twarogiem, jajkiem, zieleniną i tartą bułką. Wymieszaj, dopraw, wyrób masę.
Z otrzymanej masy formuj w dłoniach lekko spłaszczone kotlety. Smaż je na patelni z olejem po ok. 5 minut z każdej strony.
Kotlety z kaszy gryczanej podawaj z sosem i surówką. Przepis na doskonały sos grzybowy znajdziesz na naszej stronie. Podobnie jak przepisy na rozmaite surówki, np. z marchewki.
Źródło zdjęcia: canva/daffodilred
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje