Smakosze.pl Porady Dietetyk obnaża sztuczki producentów żywności. "Nie daj się oszukać"
Marek BAZAK / East News ; YouTube @Michal_Wrzosek

Dietetyk obnaża sztuczki producentów żywności. "Nie daj się oszukać"

11 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Popularny w sieci dietetyk udostępnił ważny materiał. Przestrzega w nim przed sztuczkami, które stosują producenci żywności. Po rozmaitymi, często niezrozumiałymi dla konsumentów terminami ukrywają w składzie kolejne porcje cukru. Sprawdź, na jakie sformułowania na etykietach uważać.

Dietetyk na tropie cukru

Michał Wrzosek, którego powyższe zdjęcie pochodzi z oficjalnego kanału na YouTube, jest wykształconym specjalistą w zakresie żywienia. Swoją rozległą wiedzą dzieli się z internautami. Tym razem postanowił zdradzić całą prawdę o cukrze. Okazuje się, że często jest on w składzie ukrywany pod innymi nazwami.

Cukier jest powszechnie dodawany do żywności. Znajdziemy go nie tylko w słodyczach, ale też takich wyrobach jak pieczywo czy ketchup. Nadmiar tej substancji nie jest jednak dla naszego organizmu wskazany. Dowiedz się, pod jakimi nazwami może się ukrywać.

Bosacka spojrzała na skład parówek i zamarła. Ma ważny apel

Cukier wyłapany bystrymi oczami dietetyka

Michał Wrzosek na swoim krótkim filmie wziął do ręki kilka opakowań . Takie przykłady z życia wzięte najlepiej pokazały, jak ukrywany jest cukier . Świadomość ludzi w kwestii żywienia jest coraz większa, wobec czego konsumenci coraz częściej wnikliwie studiują etykiety . Okazuje się, że stale trzeba poznawać nowe sztuczki, aby wiedzieć, co ląduje na naszych talerzach .

Nadmiar cukru w diecie ma jedną wadę, o której wie każdy . Powoduje szybkie odkładanie się tłuszczu. Nadwaga i otyłość to choroby cywilizacyjne, które dotykają Polaków w coraz młodszym wieku . Ważne jest więc, aby ograniczać jego spożywanie .

Cukier to także inne zagrożenia poza zaburzoną masą ciała . Jego wysokie stężenie prowadzi do podwyższonego ciśnienia krwi oraz problemów lipidowych . Stąd prosta droga do miażdżycy oraz chorób sercowo- naczyniowych . Dlatego tak ważny jest apel dietetyka .

Dietetyk pokazuje, jak producenci ukrywają cukier

Dietetyk zwrócił uwagę na ważny aspekt . Kiedy w składzie widzimy określenie „cukier", to każdy dobrze wie o co chodzi. Ten sam rodzaj substancji może być jednak nazywany inaczej . Dzięki takiemu rozgraniczeniu, cukier spada niżej na liście składników, co sugeruje jego niższą zawartość w danym produkcie .

Cukier na liście składników możemy znaleźć pod określeniem „glukoza" . Podobnie musimy mieć się na baczności, gdy widzimy sformułowanie „syrop cukru inwertowanego" . To nadal ta sama szkodliwa w nadmiarze substancja .

Syrop maltozowy oraz dekstroza to nadal cukier, jakkolwiek chcielibyśmy zaklinać rzeczywistość. Tak samo wygląda sytuacja z syropem glukozowym . Bądźcie uczuleni także na nazwy takie, jak „oligofruktoza", „syrop glukozowo-fruktozowy" oraz „melasa" . Ciekawi jesteśmy ile z tych określeń możesz naleźć na produktach znajdujących się w Twojej kuchni. Dietetyk podpowiedział najlepszy dodatek zastępujący cukier w kawie . Sztucznie słodzone napoje mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia .

Źródło: YouTube @Michal_Wrzosek

Poszła do Lidla i wypchała koszyk po brzegi. Nie uwierzysz ile zapłaciła za zakupy na tydzień
Ta wersja szczawiowej może szokować. Jajko zastąpiono modnym rarytasem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy