Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wsyp ją do kawy zamiast cukru. Dietetyk wskazał najlepszy z dodatków
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.05.2023 17:15

Wsyp ją do kawy zamiast cukru. Dietetyk wskazał najlepszy z dodatków

Co do kawy zamiast cukru?
Canva

Chciałbyś zadbać o swoje zdrowie, wzmocnić jelita i obniżyć cukier? A może zależy Ci na większym wchłanianiu magnezu przez organizm? Jest na to wszystko jeden prosty sposób, który poleca dietetyk. Wystarczy wsypać łyżeczkę tego proszku do kawy. Efekty pojawią się szybko.

Tani produkt poprawi zdrowie

Już wsypanie jednej łyżeczki do kawy tego białego proszku sprawi, że podreperujemy nasze zdrowie. Produkt, o którym mowa jest tani. Miesięczny koszt jego stosowania to zaledwie 10 zł. Tyle właśnie kosztuje inulina. Występuje ona naturalnie w przyrodzie. Najwięcej inuliny znajdziemy w cykorii, mniszku lekarskim, łopianie, czy agawie. Występuje też jako produkt gotowy, który możemy kupić.

Jak przekonuje dr Bartek Kulczyński, który jest dietetykiem, inulinę znajdziemy w czosnku, cebuli i kłączu topinamburu. Inulina jest produktem niskokalorycznym, jednak mimo to posiada słodki smak. Może stać się zamiennikiem cukru.

W Biedronce do reszty powariowali. Jutro rozdadzą sprzęt kuchenny za darmo

Inulina poprawi działanie jelit

Inulina ma zbawienny wpływ na pracę jelit i pomaga przeciwdziałać zaparciom. Jest też naturalnym probiotykiem, który wpływa na liczebność tzw. dobrych bakterii. Inulinę warto stosować po antybiotykoterapii. Pomaga w większym wchłanianiu magnezu i przywraca jego właściwy poziom we krwi. 

Inulina zwiększa wchłanianie składników mineralnych. Dietetyk przekonuje, że obniża cukier we krwi. Obniża też enzymy wątrobowe, co wpływa na pracę tego organu. Korzystnie działa na układ krążenia. Wystarczy dodawanie łyżeczki lub dwóch dziennie do kawy, by poprawić stan naszego zdrowia. 

Inulina pomaga obniżyć ciśnienie krwi

Osoby, które borykają się z nadciśnieniem, powinny codziennie używać inuliny. Wpłynie ona na obniżenie ciśnienia krwi. Dietetyk podkreśla, że składnik ten ma też właściwości przeciwzapalne. Efekt widoczny był u kobiet cierpiących na zespół policystycznych jajników.

Inulinę należy stosować codziennie w ilości od 10 do 20 gramów. To około dwie łyżeczki do kawy. Jednak osoby, które nie stosują substancji probiotycznych w ciągu kilku pierwszych dni, mogą narzekać na problemy żołądkowe. Jest to sytuacja przejściowa. Żeby ustrzec się takich dolegliwości, możemy przyjmować inulinę stopniowo, począwszy od bardzo niewielkich ilości, kończąc na dwóch łyżeczkach. Pomaga utrzymać odpowiednią wagę ciała. Inulinę można dodawać do kawy, herbaty, jogurtu czy kefirów. Jednak inuliny nie powinny stosować osoby, które cierpią na zespół jelita drażliwego. Pisaliśmy te o radach dr Bartka Kulczyńskiego-odnośnie jedzenia jajek. Informowaliśmy też o poradach dietetyka w sprawie jedzenia ryb. 

kawka

Źródło: YouTube/@drbartekpl