Ta wersja szczawiowej może szokować. Jajko zastąpiono modnym rarytasem
Zupa szczawiowa jest znakomitym wiosennym daniem, które właśnie teraz warto sobie przygotować. Zamiast jaj do kwaśnego specjału tym razem dodamy ziemniaki. Będzie sycący i nad wyraz smaczny. Musicie spróbować.
Przepis na wegańską zupę szczawiową
Zupa szczawiowa w wersji wegańskiej niewiele różni się od klasycznej. Zamiast jajka dodajemy ziemniaki, a śmietanę zastępujemy śmietanką sojową. Dla chętnych będzie też tofu o jajecznym posmaku. Zapowiada się więc pysznie.
Składniki:
- 1,5 litra warzywnego bulionu
- 2 pęczki szczawiu
- 2 średnie marchewki
- 4-5 ziemniaków, późnych
- 1 spora cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki sojowej
- 180 g tofu naturalnego (opcjonalnie)
- czarna sól (opcjonalnie)
- sól i pieprz w ilości o do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Jak przygotować placek zbójnicki bez mąki i ziemniaków?
Zaczynamy od posiekania cebuli i zeszklenia jej na oliwie z oliwek. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewki, chwilę podsmażamy. Łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i umytym oraz poszatkowanym szczawiem.
Chwile wszystko dusimy, a następnie zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Po około 10 minutach dodajemy śmietankę sojową. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Jak podać wegańską zupę szczawiową?
Danie serwujemy z osobno ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym w kostkę i podsmażonym z dodatkiem czarnej soli tofu. Dodatek pełnego białka roślinnego serka nie jest konieczny, ale znakomicie podkręci smak dania.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite wiosenne zupy. Spróbujcie koniecznie smakowitej botwinki. Być może skusi was też prosta i pełna smaku zupa jarzynowa.