Smakosze.pl Produkty Dietetyk powiedział głośno prawdę o jajkach. O ich wpływie na mózg większość osób nie ma pojęcia
Fot. YouTube/Dr Bartek Kulczyński

Dietetyk powiedział głośno prawdę o jajkach. O ich wpływie na mózg większość osób nie ma pojęcia

7 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy jajka mają wpływ na organizm człowieka? Dietetyk pokazał badania na temat popularnego produktu w naszej diecie. Opowiedział także o tym, czy warto jeść jajka. Wszystkie szczegóły znajdziesz w poniższym tekście.

Czy jajka są zdrowe?

Jajka to niewątpliwie powszechny produkt w naszej diecie . Są nie tylko składnikiem wielu dań i deserów, ale też można przyrządzić je solo na wiele różnych sposobów. Wiele osób twierdzi, że są one niezwykle zdrowe i zawierają cenne wartości odżywcze.

Jak jest naprawdę? O jajkach i wpływie na nasze organizmy opowiedział dietetyk - dr Bartek Kulczyński, który swoimi poradami dzieli się na YouTubie.

jajka.jpg
Fot. Canva/naturalcares
Żadne masło, żaden olej. Najlepsza zasmażka wychodzi na tym produkcie

Jedz jajka regularnie

Dietetyk z Internetu zaleca, aby spożywać jajka regularnie. Powołując się na badania z 2024 roku, twierdzi, że powinniśmy jeść przynajmniej dwie sztuki tygodniowo. Wtedy mają wpływ na mózg.

Osoby, które jedzą je regularnie, unikają rozwoju demencji aż o 47 procent. W dodatku jajka zapobiegają chorobie Alzheimera. Dzieje się tak, ponieważ jajka bogate są w cholinę, która odpowiada za budowę neuroprzekaźników w ciele.

Jajka nie tylko mózg

Okazuje się również, że spożycie jajek wpływa także na inne narządy człowieka. Dietetyk znalazł badania, które mówią, że ten produkt wpływa także na układ krążenia, a w dodatku na ten naczyniowy mózgu.

Dzięki jedzeniu jajek aż o 28 procent można obniżyć ryzyko udaru mózgu. Specjalista zaznaczył jednak, że wykazano to u osób, które spożywały cztery jajka tygodniowo.

Jak widzisz, jajka są niezwykle zdrowe, a w dodatku mają pozytywny wpływ na nasz mózg. Dlatego koniecznie włącz je do swojej diety, a unikniesz wielu poważnych schorzeń. Sprawdź także, jakiej kawy unikać oraz dowiedz się, jak nie mrozić grzybów .

jajko sadzone.jpg
Fot. Canva/Eisenmenger z Pixabay
Jola pokazała przepis na surówkę kopenhaską. Do domowego obiadu nie podasz nic lepszego
Mieszam z marchewką i podaję do obiadu. W mojej rodzinie wszyscy za tym przepadają
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy