Żadne masło, żaden olej. Najlepsza zasmażka wychodzi na tym produkcie
Zasmażka to dodatek wielu sosów i zup. Teraz możesz przygotować ją bez nadmiaru tłuszczu. Dzięki jednemu produktowi będzie nie tylko smaczniejsza, ale i mniej szkodliwa dla organizmu.
Zasmażka niezbędnym dodatkiem
Sos wychodzi zbyt płynny? A zabielenie zupy śmietaną nie przynosi efektu? W takich przypadkach zasmażka staje się niezastąpionym składnikiem, który zagęszcza dania. Każda kucharka i kucharz wie, że to najlepszy możliwy wybór.
Jej przygotowanie jest nieskomplikowane, zajmuje chwilę, ale ma też jedną wadę. Przez to, że jednym z jej składników jest masło lub olej, wychodzi bardzo tłusta. Na szczęście można je zamienić na coś o wiele lepszego.
Jola pokazała przepis na surówkę kopenhaską. Do domowego obiadu nie podasz nic lepszegoCzym zastąpić masło i olej?
Czym można zastąpić masło oraz olej? Okazuje się, że zasmażkę można przygotować na bazie bulionu. Możesz skorzystać z tego gotowego, a najlepiej, jeżeli przygotujesz go własnoręcznie. Bulion może być zarówno mięsny, jak i warzywny. Oprócz niego potrzebna jest także mąka pszenna. Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, jak przygotować doskonałą zasmażkę.
Jak zrobić zasmażkę bez tłuszczu?
Zanim dowiesz się, jak przygotować zasmażkę, musisz wiedzieć, że składniki należy łączyć w proporcji 1 do 1. Oznacza to, że zarówno bulionu, jak i mąki musi być w tej samej ilości.
Na suchą patelnię lub do garnka, wsyp mąkę i upraż ją. Kiedy będzie zarumieniona, wlej zimny bulion. Co jakiś czas przemieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły i nie powstały grudki.
Gotową zasmażkę podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj do dania, które chcesz zagęścić. Sprawdź, co zrobić z ziemniaków oraz zobacz, co przygotowała Biedronka.