Dietetyk powiedział wprost, z czym jeść jajka. Polacy raczej omijają te produkty
Jajka są jednym z najzdrowszych składników diety. Same w sobie zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Ich korzystne właściwości można jednak podnieść, łącząc jajka z właściwymi produktami spożywczymi. Szczegóły na ten temat przedstawił dietetyk Bartek Kulczyński.
Jajka stanowią bogate źródło cennych składników
Jajka na co dzień są przez nas chętnie spożywane. Czy wiesz jednak, że w parze z innymi popularnymi produktami mogą mieć jeszcze lepszy wpływ na nasz organizm? Dr Bartek Kulczyński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, przygotował zestawienie najlepszych kulinarnych połączeń z działem jajek. Wprowadź je do diety, a szybko odczujesz pozytywny skutek.
Z tymi produktami najlepiej jeść jajka
Pierwszym dobrym połączeniem dla jajka jest wołowina . Dzięki takiemu zestawowi do naszego organizmu trafi solidna dawka pełnowartościowego białka . Ponadto standardowa porcja mięsa w połączeniu z 1 jajkiem zaspokoi nasze dziennie zapotrzebowanie na witaminę B12 , która jest niezbędna w powstawaniu czerwonych krwinek.
Wołowinę z jajkami bardzo łatwo smacznie podać . Można zrobić chociażby hamburgera z dodatkiem jajka sadzonego . Jajko wymieszane w mięsnej masie zapewni odpowiednią konsystencję kotletom mielonym . Nie zapominajmy także o pysznym klasycznym tatarze, podawanym standardowo z żółtkiem jajka .
Zdrowym i ciekawym połączeniem są jajka z orzechami . Zawarta w żółtkach cholina zapobiega stłuszczeniu wątroby . Podobnymi właściwościami odznaczają się właśnie orzechy włoskie. Mariaż obu produktów daje zatem jeszcze lepsze prozdrowotne rezultaty, zmniejszając ryzyko wystąpienia schorzenia aż o 30 procent .
Kulinarnie jajka z orzechami także łączą się wyśmienicie . Można z tych składników usmażyć pożywną jajecznicę . Na 2-3 jajka przypada garść posiekanych orzechów, pestki słonecznika, natka pietruszki i przyprawy. Idealnie komponuje się tu majeranek, słodka papryka i gałka muszkatołowa .
Jeśli lubicie szpinak, to koniecznie dodajcie do niego jajko . Dzięki temu przysłużycie się swojemu narządowi wzroku . Oba produkty zawierają w sobie bowiem bardzo dużo karotenoidów, które zapobiegają wielu chorobom oczu . Ich prawidłowa dawka w organizmie zmniejsza chociażby ryzyko wystąpienia zaćmy aż o 27 procent .
Jajka ze szpinakiem można podać w formie sadzonego . Do jego przygotowania nada się zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Wystarczy podsmażyć go z czosnkiem, a następnie wbić na patelnię jajko . Takie śniadanie jest nie tylko zdrowe, ale również wyjątkowo smaczne.
Co jeszcze warto połączyć w swojej diecie z jajkami?
Ciekawe właściwości wykazują jajka w połączeniu ze szparagami . Oba składniki stanowią bogate źródło folianów, czyli witaminy B9 . Bierze ona udział w produkcji czerwonych krwinek, a jej niedobór może powodować anemię . Ponadto foliany zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia .
Jak skutecznie połączyć jajka ze szparagami ? Można z nich przygotować sycąca sałatkę. Do tych składników wystarczy dodać takie produkty, jak sałata, natka pietruszki i oliwa z oliwek . Wszystkie smaki dobrze scali odrobina tartego parmezanu .
Dziki łosoś w połączeniu z jajkami stanowi bogate źródło selenu . Tego składnika zazwyczaj brakuje w naszej diecie. Niedobór zaburza prawidłową pracę tarczycy , prowadząc nawet do jej niedoczynności. Ponadto zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego, a także wpływa na obniżenie nastroju .
Z jajka i wędzonego na zimno łososia można przyrządzić zdrową kanapkę . Połączenie sprawdzi się także przy sałatce oraz omlecie. Posiłek można zjeść na sycące śniadanie lub lunch w ciągu dnia . A Wy które zdrowe połączenie z jajkami wypróbujecie jako pierwsze? Sprawdzony przepis na tatara znajdziecie u Anny Lewandowskiej . Pożywny omlet na modłę francuską zapewni wyśmienity początek dnia .
Źródło: YouTube Dr Bartek KRÓTKO