Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska pokazała przepis na tatara. Żaden dodatek nie jest przypadkowy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.01.2023 22:55

Lewandowska pokazała przepis na tatara. Żaden dodatek nie jest przypadkowy

Hitowy przepis na tatar od Anny Lewandowskiej
Piotr Molecki/East News,canva/pixelshot

Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem na kultową przystawkę. Tatar wołowy według jej receptury jest delikatny i pełen smaku. Sekretem są nie tylko dodatki, ale i sposób wyrabiania i przygotowania wołowiny.

Wiele osób mieli mięso do tatara. Anna Lewandowska radzi, by kawałek wołowiny bardzo drobno posiekać. Sposób przyrządzenia mięsa ma ogromne znaczenie. Do siekanej wołowiny koniecznie dodaj również łyżkę zimnej wody, oliwę z oliwek i musztardę. To te składniki sprawią, że mięso stanie się delikatne, miękkie i pełne smaku.

Przepis na tatara wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Anny Lewandowskiej. Do tatara wykorzystaj polędwicę wołową lub ligawę. Te dwa rodzaje wołowiny świetnie sprawdzą się do przygotowania kultowej przystawki.

Wyrobione w odpowiedni sposób są delikatne i bardzo aromatyczne. Lewandowska do tatara dodaje cebulę i szczypiorek, a całe danie podaje z domowymi, warzywnymi chipsami. Do tatara możesz dodać również ulubione składniki, np. oliwki, kapary, pieczarki konserwowe, ogórki.

Tatar wołowy według Anny Lewandowskiej

Składniki na 1 porcję:

  • 200- 250 g wołowiny, np. polędwicy, ligawy

  • cebula

  • łyżka musztardy

  • garść szczypiorku

  • żółtko kurze

  • łyżka oliwy z oliwek

  • łyżka zimnej wody

  • sól, pieprz

Jak przygotować tatar wołowy? Będzie smakował jak z najlepszej restauracji

Wołowinę przełóż na deskę i bardzo drobno posiekaj, następnie przełóż do miski, wlej łyżkę zimnej wody i wyrabiaj przez kilka minut. Następnie dodaj oliwę z oliwek i ponownie wyrabiaj mięso, żeby było delikatne i miękkie, odstaw.

Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj, dodaj do mięsa razem z łyżką musztardy i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Z masy uformuj tatara. Na wierzch wyłóż żółtko i podaj z solą i pieprzem, smacznego.

Przygotuj również wyśmienite frytki według przepisu Lewandowskiej. To nie są frytki z ziemniaków. Pomysł na pożywne śniadanie? Anna Lewandowska zdradziła przepis na wyśmienity omlet z aromatyczną przyprawą.

tatar
canva/Kesu01

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba.pl