Smakosze.pl Produkty Dlaczego latem grzyby są często robaczywe?
greir, Getty Images

Dlaczego latem grzyby są często robaczywe?

31 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sezon letni na grzyby jest w pełni, dlatego często wybieramy się do lasu na wczesne poranne spacery. Dlaczego jednak grzyby zebrane latem są tak często robaczywe? Chodzi o temperaturę - im wyższa, tym większa aktywność owadów, chcących posilić się owocnikami. Na dorodne okazy należy poczekać aż do jesieni.

Grzyby stanowią wyjątkowo istotną część naszej kulinarnej kultury. Tradycyjna kuchnia polska często wykorzystuje je w najróżniejszy sposób, a współcześnie dodajemy je głównie do zup czy sosów.

Niestety zbieranie ich latem nie należy do najprostszych zajęć. Nawet najlepiej wyglądające okazy często okazują się robaczywe po otwarciu. Okazuje się, że jedynym sposobem na uniknięcie tego, jest zbieranie jesienią.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Robaczywe grzyby głównie latem

Wiele osób zastanawia się skąd taki wysyp larw owadów wewnątrz grzybów. Teorii jest wiele, jednak mało kto potrafi jednoznacznie odpowiedzieć na to zajmujące pytanie.

- Zbieram grzyby od lat, jesienią nigdy nie trafiłam na taką ilość robaczywych, co latem. Nie są to tylko moje obserwacje, ciekawe czemu tak się dzieje - zastanawia się w rozmowie z Dziennikiem Łódzkim pani Elżbieta.

- Niższa temperatura, to nie tylko wolniejszy wzrost owocników ale i mniejsza konkurencja ze strony owadów. Zwłaszcza, jeśli wystąpiły już jesienne przymrozki, ilość zaczerwionych („robaczywych”) grzybów znacznie maleje - tłumaczą specjaliści z portalu grzyby.pl

Latem nie sposób odgonić się od owadów

Udając się na grzybobranie jesienią, nie obawiamy się ugryzień komarów czy włażących pod koszulę innych owadów. Ich cykl życiowy spowalnia na zimę, w końcu niska temperatura oznacza brak jedzenia i mniejsze szanse przeżycia.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

W ciągu lata niestety chmary wygłodniałych owadów próbują dobrać się nie tylko do naszej skóry, lecz również grzybów. Stąd znacznie większa szansa na robaczywe owocniki, niż w przypadku jesieni.

Grzyb
undefined

Źródło: canva.com/Vladimir Akinshin, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dzienniklodzki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy