Smakosze.pl
Karpatka wyjdzie idealnie

Canva / Dar1930

Jak zrobić wysoką karpatkę z górami i dołami?

31 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Karpatka jest jednym z najbardziej znakomitych ciast. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten wyjątkowy przysmak. Za sprawą odpowiedniego przygotowania karpatka będzie miała wyraziste góry i doliny. Przepis jest banalnie prosty.

Smakowita karpatka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych miłośników ciast. Dziś sięgniemy po niezawodną recepturę na kultowy deser. Specjał zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Karpatka z kuszącymi dolinami i górami

Nie da się ukryć, że karpatka zalicza się do swojskich deserów, obok których ciężko przejść obojętnie. W każdym domu ciasto przyrządza się w odrobinę inny sposób. Jakiś czas temu prezentowaliśmy niezawodną recepturę na karpatkę.

Tym razem wypróbujemy przepis, dzięki któremu karpatka będzie cechowała się wyrazistymi dolinami i górami. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Jakie produkty będą nam potrzebne?

Ciasto:

  • 375 ml wody

  • 375 g mąki

  • 200 g masła

  • 8 jajek

  • odrobina soli

Krem budyniowy:

  • 20 g mąki ziemniaczanej

  • 20 g mąki pszennej z brzuszkiem

  • 80 g cukru

  • 500 ml mleka

  • 2 żółtka

  • 25 ml likieru

  • 250 g ciepłego masła

Dodatki:

  • cukier puder

Kotlety mielone od Magdy Gessler

Cudowny i prosty przepis na wyborne mielone od Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Sprawdzony przepis na idealną karpatkę

Przygotowania możemy rozpocząć od masy budyniowej. 300 ml mleka gotujemy z cukrem. Powinien się on w pełni rozpuścić. W pozostałej części zimnego mleka rozrabiamy oba rodzaje mąki. Dodajemy je do wrzącej mieszanki.

Całość energicznie mieszamy. Wyłączamy grzanie i wzbogacamy wszystko o dwa żółtka. Masę ponownie mieszamy i pozwalamy jej wystygnąć. Gdy już to nastąpi, budyń uzupełniamy o rozdrobnione masło. Wszystko miksujemy. Pod koniec dodajemy likier.

Teraz przyszła pora na ciasto. W garnku umieszczamy wodę z odrobiną soli. Podgrzewamy ją i dodajemy masło. Kiedy się roztopi i mieszanką zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i wzbogacamy ją o mąkę. Wszystko cały czas mieszamy. Gotowanie wszystkich składników powinno trwać około 2 minuty.

Karpatka z górami i dolinami

Karpatka z górami i dolinami

Canva / czarny_bez

Ciasto zdejmujemy z ognia. Gdy już wystygnie, wzbogacamy je o jajka. Należy je dodawać po kolei i za każdym razem starannie mieszać. Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu mikser. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy je na blachy wyścielone papierem do pieczenia. Grubość każdego blatu nie powinna być podobna jak w przypadku naleśników. Warto robić na cieście wzory, wówczas góry i doliny będą bardziej wyraziste.

Blaty na karpatkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza na około 25 minut. Gdy ciasto się pofałduje, wówczas zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza. Po zakończeniu pieczenia otwieramy piekarnik i pozwalamy wystygnąć ciastu. Na jednym blacie wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją drugą warstwą wypieku. Całość posypujemy cukrem pudrem. Godny uwagi jest również przepis na bezę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchniatosztuka.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >