Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Większość z nas gotuje rosół na mięsie i warzywach korzeniowych. Jednak warto zastosować trik, który stosują mistrzowi kuchni, ale też i niektóre gospodynie. Różnicę poczujesz od razu. Dorzucone do wywaru liście czy nawet kawałek kapusty, dodadzą zupie przyjemnego wyrazu.
Sposoby na rosół
Każda pani domu ma swój własny, niepowtarzalny sposób na przyrządzenie rosołu. To jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Ma działanie rozgrzewające, podaje się ją też podczas przeziębienia i grypy. Zwykle w garnku ląduje marchew, seler, pietruszka, por i cebula. Wiele z nas dodaje również opalaną cebulę.
Każdy też dodaje różne mięsa, które zapewniają wyjątkowy smak i aromat tej pysznej zupie. Do tego kilka godzin gotowania i rosół jest gotowy. Jednak mistrzowie kuchni dodają do niego podczas gotowania trochę kapusty. Zwykle jest to kapusta włoska, ale może być też kawałek kapusty białej, zwłaszcza młodej. Warzywo to doskonale wpływa na smak wywaru.
Co daje rosołowi kapusta?
Dodanie kilku liści kapusty wpływa na smak rosołu. Stanie się on bardziej intensywny, lekko orzechowy. Tę pyszną różnicę poczujemy już po dodaniu zaledwie kilku liści. Jednak nie warto się ograniczać. Niektórzy smakosze kapusty dodają nawet pół główki do rosołu.
Warto wypróbować triki mistrzów kuchni i skosztować rosołu w zupełnie nowej odsłonie. Kilka liści sprawi, że znany smak nabierze większej mocy i orzechowej nuty. Kapusta ma też dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. To prawdziwa bomba witaminowa.
Jedz kapustę włoską na zdrowie
Kapusta zawiera mnóstwo kwasu foliowego, który wspiera pracę naszego mózgu. Oprócz niego zawiera całe bogactwo witamin i minerałów. Kapusta jest bogata w witaminę C,E, A, K. Zawiera też żelazo, magnez i miedź.
Jedzenie kapusty doskonale wpływa na naszą skórę, leczy trądzik i egzemy, a także oparzenia oraz odmrożenia. Antyoksydanty zawarte w kapuście włoskiej skutecznie hamują procesy starzenia i chronią przed nowotworami. Warto jeść to warzywo i dodawać je do rosołu, będzie pysznie. Pisaliśmy o rosole Małgorzaty Rozenek. Podawaliśmy też przepis na rosół Ewy Wachowicz.