Smakosze.pl

Canva / valentynsemenov ; TRICOLORS / East News

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni

28 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Małgorzata Rozenek zaskoczyła przepisem na rosół. Okazało się, ze do swojego wywaru dodaje 1 niezwykły składnik. Celebrytka nie poprzestaje na warzywach wchodzących w skład włoszczyzny, ale dodaje do nich ćwiartkę włoskiej kapusty. Dzięki temu całość nabiera niezwykłego aromatu i zaskakujących właściwości.

Rosół z kapustą zachwyca smakiem i aromatem

Aby przyrządzić rosół, potrzebujemy warzyw i ewentualnie mięsa. Ogromna ilość osób wkłada do garnka jedynie marchew, pietruszkę, korzeń selera i  pora. Okazuje się, że zupa zyska o wiele więcej, jeśli dołożymy do niej również kawałek włoskiej kapusty. Jeśli zależy nam na intensywnym smaku, dodajmy nawet połowę główki.

Kapusta włoska nadaje rosołowi nie tylko smaku, ale też cennych właściwości odżywczych. Wie o tym bardzo dobrze Małgorzata Rozenek, która taki składnik uważa za obowiązkowy. Kapusta zawiera cenne witaminy (A, C, E, K), minerały (żelazo, miedź i magnez), a także jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Jej obecność w garnku z rosołem ma same zalety.

krojenie warzyw na mizerię

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa

CZYTAJ DALEJ

Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek

Składniki:
  • 2 l wody
  • 3 marchewki
  • mała cebula
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • natka pietruszki
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 suszone grzybki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • łyżka soli

Jak ugotować rosół z dodatkiem kapusty włoskiej?

Przygotuj wszystkie warzywa do rosołu Małgorzaty Rozenek. Marchew, pietruszkę i oba rodzaje selera umyj i obierz. Pora oczyść i przekrój na mniejsze części, aby zmieścił się do garnka. Cebulę pozbaw łupiny, przekrój na pół i opal nad kuchenką.

Składniki na rosół przełóż do dużego garnka. Zalej je 2 litrami wody. Dołóż do nich ćwiartkę włoskiej kapusty, suszone grzybki, czosnek oraz przyprawy. Całość postaw na kuchence i zagotuj.

Kiedy woda na rosół zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Garnek przykryj i pozostaw na kuchence na 1,5-2 godziny. Po upływie tego czasu gotowy rosół odcedź od warzyw i ewentualnie dodatkowo dopraw. Esencjonalny wywar podawaj z makaronem, udekorowany natką pietruszki. Wiosenna młoda kapusta to wyśmienity dodatek do obiadu . Magda Gessler nasze wyobrażenie o idealnym rosole wywróciła do góry nogami .

główka włoskiej kapusty.png
Canva / bhofack2

Źródło: dziendobry.tvn.pl

rosół z nowalijkami

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu

CZYTAJ DALEJ
Ceny frytek są wysokie

Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >