Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Małgorzata Rozenek zaskoczyła przepisem na rosół. Okazało się, ze do swojego wywaru dodaje 1 niezwykły składnik. Celebrytka nie poprzestaje na warzywach wchodzących w skład włoszczyzny, ale dodaje do nich ćwiartkę włoskiej kapusty. Dzięki temu całość nabiera niezwykłego aromatu i zaskakujących właściwości.
Rosół z kapustą zachwyca smakiem i aromatem
Aby przyrządzić rosół, potrzebujemy warzyw i ewentualnie mięsa. Ogromna ilość osób wkłada do garnka jedynie marchew, pietruszkę, korzeń selera i pora. Okazuje się, że zupa zyska o wiele więcej, jeśli dołożymy do niej również kawałek włoskiej kapusty. Jeśli zależy nam na intensywnym smaku, dodajmy nawet połowę główki.
Kapusta włoska nadaje rosołowi nie tylko smaku, ale też cennych właściwości odżywczych. Wie o tym bardzo dobrze Małgorzata Rozenek, która taki składnik uważa za obowiązkowy. Kapusta zawiera cenne witaminy (A, C, E, K), minerały (żelazo, miedź i magnez), a także jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Jej obecność w garnku z rosołem ma same zalety.
Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywaPrzepis na rosół Małgorzaty Rozenek
Składniki:
- 2 l wody
- 3 marchewki
- mała cebula
- korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- kawałek pora
- ćwiartka kapusty włoskiej
- natka pietruszki
- kilka ząbków czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 suszone grzybki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka ziaren pieprzu
- łyżka soli
Jak ugotować rosół z dodatkiem kapusty włoskiej?
Przygotuj wszystkie warzywa do rosołu Małgorzaty Rozenek. Marchew, pietruszkę i oba rodzaje selera umyj i obierz. Pora oczyść i przekrój na mniejsze części, aby zmieścił się do garnka. Cebulę pozbaw łupiny, przekrój na pół i opal nad kuchenką.
Składniki na rosół przełóż do dużego garnka. Zalej je 2 litrami wody. Dołóż do nich ćwiartkę włoskiej kapusty, suszone grzybki, czosnek oraz przyprawy. Całość postaw na kuchence i zagotuj.
Kiedy woda na rosół zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Garnek przykryj i pozostaw na kuchence na 1,5-2 godziny. Po upływie tego czasu gotowy rosół odcedź od warzyw i ewentualnie dodatkowo dopraw. Esencjonalny wywar podawaj z makaronem, udekorowany natką pietruszki. Wiosenna młoda kapusta to wyśmienity dodatek do obiadu. Magda Gessler nasze wyobrażenie o idealnym rosole wywróciła do góry nogami.
Źródło: dziendobry.tvn.pl