Smakosze.pl

screen z filmu na kanale YouTube Co Domi Zgotuje?

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia

2 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Przypominamy dziś przepis, który w czasach PRL był niezwykle popularny. Chodzi o pyszną Stefankę, czyli ciasto bez pieczenia z kaszy manny. Czekoladowy i niezawodny łakoć cieszył całe pokolenia Polaków. Dziś także warto o nim pamiętać, gdyż bije na głowę smakiem wiele obecnych przysmaków.

Najlepsze ciasto bez pieczenia z czasów PRL

Czasy PRL wymagały od naszych mam i babć nie lada kreatywności Pustki w sklepach nie ułatwiały zadania zaspokojenia apetytu na słodkie. Tak właśnie powstała Stefanka- proste ciasto bez pieczenia ze składników, które były akurat pod ręką.

Ciasto bez pieczenia z kaszy manny udaje się za każdym razem. Poradzi sobie z nim absolutnie każdy miłośnik gotowania. Nie ważne, czy uwielbiasz klasykę, czy też po raz pierwszy spotykasz się z tym deserem. Gwarantujemy, że jego smak przypadnie Ci do gustu.

sklep Żabka

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne i proste ciasto bez pieczenia

Składniki:
  • 1 duże opakowanie herbatników maślanych
  • 250 g masła
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • garść siekanych orzechów do dekoracji
  • szczypta soli
Składniki na polewę:
  • 130 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru pudru

Obłędne ciasto bez pieczenia krok po kroku

Przygotuj metalową formę do ciasta bez pieczenia. Wysmaruj dno masłem i wyłóż je herbatnikami. Całość odłóż na chwilę na bok.

Mleko na ciasto bez pieczenia wlej do garnka. Dodaj do niego masło, oba rodzaje cukru i szczyptę soli. Całość postaw na ogniu i gotuj, cały czas mieszając, aż składniki połączą się.

Po upływie tego czasu do masy na ciasto bez pieczenia dosyp kaszę manną. Dołóż też 1 żółtko. Wszystko podgrzewaj, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia.

Niemal gotową masę do ciasta bez pieczenia zestaw z kuchenki. Dosyp do niej kakao i starannie wymieszaj. Następnie wylej ją na przygotowane wcześniej herbatniki, wyrównaj i przykryj drugą warstwą ciasteczek.

Przygotuj polewę czekoladową do ciasta bez pieczenia. W tym celu wszystkie podane składniki włóż do rondelka i podgrzewaj do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Taką polewą udekoruj ciasto, posyp je posiekanymi orzechami i ostaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Po upływie tego czasu możesz zajadać się wyśmienitą Stefanką. To kolorowe ciasto bez pieczenia zachwyci swoim wyglądem zwłaszcza dzieci . Patent Wachowicz na bezproblemowy deser zapiera smakiem dech w piersiach .

kasza manna.png
Canva / Yana Gavoronskaya
placki z pokrzywą

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę

CZYTAJ DALEJ
sprzedaż polskich truskawek

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? 1 detal mówi wszystko

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >