Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Przypominamy dziś przepis, który w czasach PRL był niezwykle popularny. Chodzi o pyszną Stefankę, czyli ciasto bez pieczenia z kaszy manny. Czekoladowy i niezawodny łakoć cieszył całe pokolenia Polaków. Dziś także warto o nim pamiętać, gdyż bije na głowę smakiem wiele obecnych przysmaków.
Najlepsze ciasto bez pieczenia z czasów PRL
Czasy PRL wymagały od naszych mam i babć nie lada kreatywności Pustki w sklepach nie ułatwiały zadania zaspokojenia apetytu na słodkie. Tak właśnie powstała Stefanka- proste ciasto bez pieczenia ze składników, które były akurat pod ręką.
Ciasto bez pieczenia z kaszy manny udaje się za każdym razem. Poradzi sobie z nim absolutnie każdy miłośnik gotowania. Nie ważne, czy uwielbiasz klasykę, czy też po raz pierwszy spotykasz się z tym deserem. Gwarantujemy, że jego smak przypadnie Ci do gustu.
Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabraćPrzepis na pyszne i proste ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników maślanych
- 250 g masła
- 1 litr mleka 3,2%
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1-2 łyżki kakao
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- garść siekanych orzechów do dekoracji
- szczypta soli
Składniki na polewę:
- 130 g masła
- 4 łyżki kakao
- ½ szklanki cukru pudru
Obłędne ciasto bez pieczenia krok po kroku
Przygotuj metalową formę do ciasta bez pieczenia. Wysmaruj dno masłem i wyłóż je herbatnikami. Całość odłóż na chwilę na bok.
Mleko na ciasto bez pieczenia wlej do garnka. Dodaj do niego masło, oba rodzaje cukru i szczyptę soli. Całość postaw na ogniu i gotuj, cały czas mieszając, aż składniki połączą się.
Po upływie tego czasu do masy na ciasto bez pieczenia dosyp kaszę manną. Dołóż też 1 żółtko. Wszystko podgrzewaj, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia.
Niemal gotową masę do ciasta bez pieczenia zestaw z kuchenki. Dosyp do niej kakao i starannie wymieszaj. Następnie wylej ją na przygotowane wcześniej herbatniki, wyrównaj i przykryj drugą warstwą ciasteczek.
Przygotuj polewę czekoladową do ciasta bez pieczenia. W tym celu wszystkie podane składniki włóż do rondelka i podgrzewaj do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Taką polewą udekoruj ciasto, posyp je posiekanymi orzechami i ostaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Po upływie tego czasu możesz zajadać się wyśmienitą Stefanką. To kolorowe ciasto bez pieczenia zachwyci swoim wyglądem zwłaszcza dzieci. Patent Wachowicz na bezproblemowy deser zapiera smakiem dech w piersiach.