Przypominamy dziś przepis, który w czasach PRL był niezwykle popularny. Chodzi o pyszną Stefankę, czyli ciasto bez pieczenia z kaszy manny. Czekoladowy i niezawodny łakoć cieszył całe pokolenia Polaków. Dziś także warto o nim pamiętać, gdyż bije na głowę smakiem wiele obecnych przysmaków.
Najlepsze ciasto bez pieczenia z czasów PRL
Czasy PRL wymagały od naszych mam i babć nie lada kreatywności Pustki w sklepach nie ułatwiały zadania zaspokojenia apetytu na słodkie. Tak właśnie powstała Stefanka- proste ciasto bez pieczenia ze składników, które były akurat pod ręką.
Ciasto bez pieczenia z kaszy manny udaje się za każdym razem. Poradzi sobie z nim absolutnie każdy miłośnik gotowania. Nie ważne, czy uwielbiasz klasykę, czy też po raz pierwszy spotykasz się z tym deserem. Gwarantujemy, że jego smak przypadnie Ci do gustu.
Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
CZYTAJ DALEJPrzepis na pyszne i proste ciasto bez pieczenia
Składniki:- 1 duże opakowanie herbatników maślanych
- 250 g masła
- 1 litr mleka 3,2%
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1-2 łyżki kakao
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- garść siekanych orzechów do dekoracji
- szczypta soli
- 130 g masła
- 4 łyżki kakao
- ½ szklanki cukru pudru
Obłędne ciasto bez pieczenia krok po kroku
Przygotuj metalową formę do ciasta bez pieczenia. Wysmaruj dno masłem i wyłóż je herbatnikami. Całość odłóż na chwilę na bok.
Mleko na ciasto bez pieczenia wlej do garnka. Dodaj do niego masło, oba rodzaje cukru i szczyptę soli. Całość postaw na ogniu i gotuj, cały czas mieszając, aż składniki połączą się.
Po upływie tego czasu do masy na ciasto bez pieczenia dosyp kaszę manną. Dołóż też 1 żółtko. Wszystko podgrzewaj, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia.
Niemal gotową masę do ciasta bez pieczenia zestaw z kuchenki. Dosyp do niej kakao i starannie wymieszaj. Następnie wylej ją na przygotowane wcześniej herbatniki, wyrównaj i przykryj drugą warstwą ciasteczek.
Przygotuj polewę czekoladową do ciasta bez pieczenia. W tym celu wszystkie podane składniki włóż do rondelka i podgrzewaj do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Taką polewą udekoruj ciasto, posyp je posiekanymi orzechami i ostaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Po upływie tego czasu możesz zajadać się wyśmienitą Stefanką. To kolorowe ciasto bez pieczenia zachwyci swoim wyglądem zwłaszcza dzieci . Patent Wachowicz na bezproblemowy deser zapiera smakiem dech w piersiach .

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
CZYTAJ DALEJJak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? 1 detal mówi wszystko
CZYTAJ DALEJ