Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Jeszcze niedawno moczenie schabowych w mleku było prawdziwym hitem. Dziś wiemy już, że są na delikatne mięso skuteczniejsze sposoby. Rozbite kotlety najlepiej zamarynować w majonezie z dodatkiem soku z cytryny. Tak miękkimi soczystym kotletom schabowym nikt się nie oprze.
Kotlety schabowe najlepiej marynować w majonezie
Nie ma bardziej polskiego obiadu, niż złocisty kotlet schabowy. Czasami jednak mięso wychodzi twarde i suche, a przez to nieapetyczne. Na szczęście jest banalny sposób, jak temu zaradzić. Z pomocą przyjdzie prosta marynata na bazie majonezu.
Kotlety schabowe nie mogą obyć się bez przypraw. W łatwy sposób dorzuć je do marynaty. Smak mięsa urozmaicony dodatkowo świeżymi lub suszonymi ziołami przez długi czas pozostanie w pamięci. Już zawsze będziecie wracać do tego patentu.
Za tym produktem nigdy nie przepadała. To dlatego Beata Kozidrak trzyma boską figuręPrzepis na kotlety schabowe w majonezie
Składniki:
- 4 grube plastry schabu środkowego
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki siekanego koperku
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Jak usmażyć idealnie soczyste kotlety schabowe?
Mięso na kotlety schabowe rozbij za pomocą tłuczka. Każdy z nich oprósz z obu stron za pomocą soli i pieprzu. Odłóż mięso na chwilę na bok.
Przygotuj marynatę do kotletów schabowych. W tym celu majonez przełóż do osobnej miski. Wymieszaj go z sokiem z cytryny, surowym jajkiem oraz posiekanym drobno koperkiem.
Mięso na kotlety schabowe obtocz starannie w marynacie. Powinna ona oblepiać je ze wszystkich stron. Kotlety układaj jeden na drugim na talerzu. Na koniec przykryj je folią aluminiową i odstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej do smażenia kotletów schabowych. Mięso wyjmij z lodówki i obtocz w bułce tartej. Smaż je z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład młodymi ziemniakami i mizerią. Kotlety drobiowe wyjdą idealnie, dzięki tej sztuczce. Schab możesz z powodzeniem zamarynować także w domowym majonezie.