Smakosze.pl

Canva / jdwfoto

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy

2 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Jeszcze niedawno moczenie schabowych w mleku było prawdziwym hitem. Dziś wiemy już, że są na delikatne mięso skuteczniejsze sposoby. Rozbite kotlety najlepiej zamarynować w majonezie z dodatkiem soku z cytryny. Tak miękkimi soczystym kotletom schabowym nikt się nie oprze.

Kotlety schabowe najlepiej marynować w majonezie

Nie ma bardziej polskiego obiadu, niż złocisty kotlet schabowy. Czasami jednak mięso wychodzi twarde i suche, a przez to nieapetyczne. Na szczęście jest banalny sposób, jak temu zaradzić. Z pomocą przyjdzie prosta marynata na bazie majonezu.

Kotlety schabowe nie mogą obyć się bez przypraw. W łatwy sposób dorzuć je do marynaty. Smak mięsa urozmaicony dodatkowo świeżymi lub suszonymi ziołami przez długi czas pozostanie w pamięci. Już zawsze będziecie wracać do tego patentu.

Beata Kozidrak

Za tym produktem nigdy nie przepadała. To dlatego Beata Kozidrak trzyma boską figurę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kotlety schabowe w majonezie

Składniki:
  • 4 grube plastry schabu środkowego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Jak usmażyć idealnie soczyste kotlety schabowe?

Mięso na kotlety schabowe rozbij za pomocą tłuczka. Każdy z nich oprósz z obu stron za pomocą soli i pieprzu. Odłóż mięso na chwilę na bok.

Przygotuj marynatę do kotletów schabowych. W tym celu majonez przełóż do osobnej miski. Wymieszaj go z sokiem z cytryny, surowym jajkiem oraz posiekanym drobno koperkiem.

Mięso na kotlety schabowe obtocz starannie w marynacie. Powinna ona oblepiać je ze wszystkich stron. Kotlety układaj jeden na drugim na talerzu. Na koniec przykryj je folią aluminiową i odstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej do smażenia kotletów schabowych. Mięso wyjmij z lodówki i obtocz w bułce tartej. Smaż je z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład młodymi ziemniakami i mizerią. Kotlety drobiowe wyjdą idealnie, dzięki tej sztuczce . Schab możesz z powodzeniem zamarynować także w domowym majonezie .

soczysty kotlet schabowy.png
Canva / jdwfoto

 

 

truskawki

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego

CZYTAJ DALEJ
rosół z kapustą

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >