Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/1920/smazenie_kotletow_schabowych_8c44b98135.png)
Jeszcze niedawno moczenie schabowych w mleku było prawdziwym hitem. Dziś wiemy już, że są na delikatne mięso skuteczniejsze sposoby. Rozbite kotlety najlepiej zamarynować w majonezie z dodatkiem soku z cytryny. Tak miękkimi soczystym kotletom schabowym nikt się nie oprze.
Kotlety schabowe najlepiej marynować w majonezie
Nie ma bardziej polskiego obiadu, niż złocisty kotlet schabowy. Czasami jednak mięso wychodzi twarde i suche, a przez to nieapetyczne. Na szczęście jest banalny sposób, jak temu zaradzić. Z pomocą przyjdzie prosta marynata na bazie majonezu.
Kotlety schabowe nie mogą obyć się bez przypraw. W łatwy sposób dorzuć je do marynaty. Smak mięsa urozmaicony dodatkowo świeżymi lub suszonymi ziołami przez długi czas pozostanie w pamięci. Już zawsze będziecie wracać do tego patentu.
Za tym produktem nigdy nie przepadała. To dlatego Beata Kozidrak trzyma boską figuręPrzepis na kotlety schabowe w majonezie
Składniki:
- 4 grube plastry schabu środkowego
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki siekanego koperku
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Jak usmażyć idealnie soczyste kotlety schabowe?
Mięso na kotlety schabowe rozbij za pomocą tłuczka. Każdy z nich oprósz z obu stron za pomocą soli i pieprzu. Odłóż mięso na chwilę na bok.
Przygotuj marynatę do kotletów schabowych. W tym celu majonez przełóż do osobnej miski. Wymieszaj go z sokiem z cytryny, surowym jajkiem oraz posiekanym drobno koperkiem.
Mięso na kotlety schabowe obtocz starannie w marynacie. Powinna ona oblepiać je ze wszystkich stron. Kotlety układaj jeden na drugim na talerzu. Na koniec przykryj je folią aluminiową i odstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej do smażenia kotletów schabowych. Mięso wyjmij z lodówki i obtocz w bułce tartej. Smaż je z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład młodymi ziemniakami i mizerią. Kotlety drobiowe wyjdą idealnie, dzięki tej sztuczce. Schab możesz z powodzeniem zamarynować także w domowym majonezie.
![soczysty kotlet schabowy.png](https://images.iberion.media/images/origin/soczysty_kotlet_schabowy_096513fb16.png)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![truskawki](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_2_3349dd9f34.png)
![rosół z kapustą](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_z_kapusta_cfccea45c9.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/Janusz_Kaczmarek_0e9b0e2e00.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)