Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.06.2023 20:27

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy

kotlety schabowe
Canva / jdwfoto

Jeszcze niedawno moczenie schabowych w mleku było prawdziwym hitem. Dziś wiemy już, że są na delikatne mięso skuteczniejsze sposoby. Rozbite kotlety najlepiej zamarynować w majonezie z dodatkiem soku z cytryny. Tak miękkimi soczystym kotletom schabowym nikt się nie oprze.

Kotlety schabowe najlepiej marynować w majonezie

Nie ma bardziej polskiego obiadu, niż złocisty kotlet schabowy. Czasami jednak mięso wychodzi twarde i suche, a przez to nieapetyczne. Na szczęście jest banalny sposób, jak temu zaradzić. Z pomocą przyjdzie prosta marynata na bazie majonezu.

Kotlety schabowe nie mogą obyć się bez przypraw. W łatwy sposób dorzuć je do marynaty. Smak mięsa urozmaicony dodatkowo świeżymi lub suszonymi ziołami przez długi czas pozostanie w pamięci. Już zawsze będziecie wracać do tego patentu.

Za tym produktem nigdy nie przepadała. To dlatego Beata Kozidrak trzyma boską figurę

Przepis na kotlety schabowe w majonezie

Składniki:

  • 4 grube plastry schabu środkowego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Jak usmażyć idealnie soczyste kotlety schabowe?

Mięso na kotlety schabowe rozbij za pomocą tłuczka. Każdy z nich oprósz z obu stron za pomocą soli i pieprzu. Odłóż mięso na chwilę na bok.

Przygotuj marynatę do kotletów schabowych. W tym celu majonez przełóż do osobnej miski. Wymieszaj go z sokiem z cytryny, surowym jajkiem oraz posiekanym drobno koperkiem.

Mięso na kotlety schabowe obtocz starannie w marynacie. Powinna ona oblepiać je ze wszystkich stron. Kotlety układaj jeden na drugim na talerzu. Na koniec przykryj je folią aluminiową i odstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej do smażenia kotletów schabowych. Mięso wyjmij z lodówki i obtocz w bułce tartej. Smaż je z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład młodymi ziemniakami i mizerią. Kotlety drobiowe wyjdą idealnie, dzięki tej sztuczce. Schab możesz z powodzeniem zamarynować także w domowym majonezie.

soczysty kotlet schabowy.png
Canva / jdwfoto