Smakosze.pl

canva/RichHobson

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej

2 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Surówka z pora i zielonego jabłka wzbogaci niejeden obiad. Soczysta, wyrazista i przyjemnie chrupiąca kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Musicie spróbować. 
 

Przepis na surówkę z pora i zielonego jabłka

Zielone jabłko i szczypiorek świetnie komponują się z mało popularnym w kuchni wyrazistym warzywem, jakim jest por. Całość podkreślimy lekkim sosem na bazie jogurtu dla pełniejszego smaku. Nikt się nie oprze.

Składniki:
  • 1 duży por, cały
  • 2 zielone jabłka średniej wielkości
  • pół pęczka szczypiorku lub 1 cebula dymk
  • 100 g jogurtu naturalnego, klasycznego lub sojowego
  • 5 ml soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
ciasto bez pieczenia z kaszy manny

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować surówkę z pora i zielonego jabłka?

Pora dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż i tniemy w słupki. Warzywo umieszczamy w misce i posypujemy cukrem oraz solą. Starannie mieszamy i pozostawiamy na kwadrans.

Jabłka myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy owoce w plastry, a potem w słupki. Oczyszczony szczypior lub dymkę z niewielką cebulką siekamy.

Zmiękczonego pora łączymy z jabłkami, zieleniną i jogurtem naturalnym. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Jeśli to okaże się konieczne, dodatkowo solimy.

Jak podawać surówkę z pora i zielonego jabłka?

Zielona surówka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Sprawdzi się w towarzystwie wielu dań mięsnych, także z grilla. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zaserwować ją również do warzywnych kotletów np. z marchewki .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyśmienite surówki. Koniecznie spróbujcie sycącego dodatku obiadowego z czerwoną fasolą . Być może skusi was też colesław z czerwonej kapusty .

Surówka z pora i zielonego jabłka jest wyborna.png
canva/papkin
kotlety schabowe

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy

CZYTAJ DALEJ
jajka

Białko czy żółtko? Eksperci w końcu powiedzieli, które z nich jest zdrowsze

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >