Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej

Surówka z pora i zielonego jabłka
canva/RichHobson

Surówka z pora i zielonego jabłka wzbogaci niejeden obiad. Soczysta, wyrazista i przyjemnie chrupiąca kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Musicie spróbować. 
 

Przepis na surówkę z pora i zielonego jabłka

Zielone jabłko i szczypiorek świetnie komponują się z mało popularnym w kuchni wyrazistym warzywem, jakim jest por. Całość podkreślimy lekkim sosem na bazie jogurtu dla pełniejszego smaku. Nikt się nie oprze.

Składniki:

  • 1 duży por, cały
  • 2 zielone jabłka średniej wielkości
  • pół pęczka szczypiorku lub 1 cebula dymk
  • 100 g jogurtu naturalnego, klasycznego lub sojowego
  • 5 ml soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia

Jak przygotować surówkę z pora i zielonego jabłka?

Pora dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż i tniemy w słupki. Warzywo umieszczamy w misce i posypujemy cukrem oraz solą. Starannie mieszamy i pozostawiamy na kwadrans.

Jabłka myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy owoce w plastry, a potem w słupki. Oczyszczony szczypior lub dymkę z niewielką cebulką siekamy.

Zmiękczonego pora łączymy z jabłkami, zieleniną i jogurtem naturalnym. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Jeśli to okaże się konieczne, dodatkowo solimy.

Jak podawać surówkę z pora i zielonego jabłka?

Zielona surówka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Sprawdzi się w towarzystwie wielu dań mięsnych, także z grilla. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zaserwować ją również do warzywnych kotletów np. z marchewki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyśmienite surówki. Koniecznie spróbujcie sycącego dodatku obiadowego z czerwoną fasolą. Być może skusi was też colesław z czerwonej kapusty.

Surówka z pora i zielonego jabłka jest wyborna.png
canva/papkin