Smakosze.pl Produkty Dlaczego na niektórych jajkach są widocznie nieczystości?
Jakub Kapusnak, Foodiesfeed

Dlaczego na niektórych jajkach są widocznie nieczystości?

14 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jeśli zauważysz na jajkach kupionych w sklepie, nie przejmuj się, gdyż jest to całkowicie normalne. Producenci nie mogą myć ich przed zapakowaniem, gdyż na skorupkach znajduje się warstwa ochronna, która zapobiega zepsuciu. Czyszczenie jaj niszczy ją, co może przyspieszyć procesy gnilne w ich wnętrzu.

Jajka stanowią cenne źródło wielu witamin i minerałów, w końcu zawierają praktycznie wszystkie wartości odżywcze, jakie organizm człowieka potrzebuje do optymalnego funkcjonowania. Trzeba również pamiętać o ich wspaniałym smaku.

Sporo osób martwi się jednak ich niekiedy mało apetyczną prezencją. Kury pozostawiają na nich odchody, które nie zachęcają do jedzenia. Istnieje bardzo proste wytłumaczenie, dlaczego producenci nie płuczą ich przed sprzedażą.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Brudne jajka to wymóg bezpieczeństwa

Mycie jajek przez hodowców kur lub producentów jest całkowicie zabronione w naszym kraju. Spowodowały to przepisy Unii Europejskiej, które regulują metody przechowywania. Skorupka z zewnątrz jest bowiem pokryta ochronną warstwą, której spłukanie wystawia jajka na działanie patogenów.

Dlatego nie należy myć jajek bezpośrednio po zakupie, gdyż mogą nie wytrwać nawet w chłodnej lodówce. Zamiast tego specjaliści radzą, by wkładać je pod bieżącą wodę dopiero bezpośrednio przed gotowaniem.

Zjedzenie zepsutego jajka może wywołać silne zatrucie, choć ciężko do tego dopuścić. Rozbicie skorupki takiego produktu natychmiast uwalnia zgromadzone wewnątrz gazy, a zapach rozchodzący się po kuchni, szybko daje nam znać, że białko i żółtko nie są już dłużej jadalne.

Dlaczego odchody znajdują się na skorupkach?

W trakcie składania jajek przez ptaki może dojść do zabrudzenia ich powierzchni przez kury. Zwierzęta wydalają odchody w różnych miejscach i zdarza się, że niechcący zrobią to właśnie na jajka.

Hodowcy nie zbierają jajek od razu po złożeniu, lecz 1-2 razy w ciągu doby. Pomiędzy porami, w których właściciele wchodzą do kurnika, kury mają sporo czasu na wysiadywanie - wtedy najłatwiej o zabrudzenia.

Co skrywają jajka?

Obecne jest w nich łatwo przyswajalne białko przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii. Luteina wspomaga funkcjonowanie wzroku, a cholina jest konieczna, aby mózg działał w optymalny sposób. Znajdują się w nich witaminy A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, oraz minerały: fosfor, żelazo, potas, wapń, cynk, magnez, jod oraz selen.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, dlaczego ceny w lokalach gastronomicznych wzrosły w ostatnim czasie. Ten tekst poświęcony został przepisowy na najzdrowszy rosół, który nie zawiera mięsa, więc każdy może się nim raczyć.

Projekt bez tytułu (5)
Brudne jajka

Źródło: alzay, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieceinspiracje.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy