Smakosze.pl Produkty Dlaczego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy?
larry mcguirk, Getty Images Pro

Dlaczego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy?

29 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Obecnie mało kto decyduje się na jedzenie rzeżuchy - większość ludzi wykorzystuje ją jako element ozdobny na wielkanocnym stole. Ta niepozorna roślina jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, więc każdy kto nie chce jej jeść, traci bardzo wiele.

Rzeżucha, nazywana naukowo pieprzycą siewną, swoje korzenie na w północno-wschodniej Afryce. E uropejczycy poznali ją już w starożytności - największą popularność zdobyła wśród starożytnych Rzymian i Greków. Nawet wtedy doskonale zdawano sobie sprawę z jej właściwości leczniczych, do których najczęściej ją stosowano.

Co skrywa rzeżucha?

Najważniejsze mikroelementy, które znajdują się w tej roślinie, to witaminy C, B, A, K oraz E, a także doskonale przyswajalne przez nasze organizmy żelazo i wapń. W połączeniu z banalnie prostą i szybką hodowlą rzeżucha stanowi doskonałe źródło tych wartości odżywczych.

Co ciekawe, najwięcej w niej witaminy C, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, a także naczyń krwionośnych i mięśnia sercowego. W połączeniu z witaminą K, która także reguluje pracę układu krwionośnego, obie witaminy znacznie wpływają na nasze ogólne zdrowie i samopoczucie.

Dla kogo najlepiej nadaje się rzeżucha?

Z powodu ogromnej wartości odżywczej rzeżuchy, specjaliści zalecają ją dla rekonwalescentów, chorych na choroby układu oddechowego, a także anemików czy zmagających się z zaburzeniami krążenia czy chorobą wieńcową. Pikantny dodatek powinni spożywać również chorzy na osteoporozę.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy zmiany, jakie zajdą w sklepach od 2 kwietnia - wiele produktów może całkowicie zniknąć z półek. W tym tekście z kolei prezentujemy produkty, które Magda Gessler sprzedaje w swoim sklepie internetowym za spore pieniądze.

Jak hodować rzeżuchę?

Wyjątkową cechą tej rośliny, jest jej niesamowita prostota w hodowli. Tak naprawdę wystarczy przygotować w tym celu płaski pojemniczek, watę lub ligninę, spryskiwacz z wodą i oczywiście nasiona rzeżuchy. C ały proces zajmuje około tygodnia, a więc efekty widać praktycznie natychmiastowo.

Rozłóż warstwę ligniny lub waty w płaskim naczyniu czy podstawę. Spryskaj ją wodą do momentu, aż będzie wilgotna, lecz nie ociekająca wodą. Rozsyp nasiona równomierną warstwą i odstaw naczynie w ciepłe i dobrze nasłonecznione miejsce.

Pamiętaj, aby każdego dnia spryskać nasiona wodą - gdy zbytnio się przesuszą, nie wyrosną. Po około 7-10 dniach można zbierać dojrzałą rzeżuchę, która doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek czy nawet zup. Nadaje się również jako substytut kiełków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiadietetyki.pl; semini.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy