Dlaczego obecnie wędliny, tak szybko się psują? Nie chodzi tylko o przechowywanie
Wędliny dla wielu z nas są stałym elementem śniadań czy kolacji. Ich zakup jednak w ostatnich latach wiąże się z koniecznością szybkiego spożycia produktu. Dlaczego tak się dzieje? Znamy odpowiedź.
Rezygnacja z wędlin powoli zaczyna być koniecznością. Coraz trudniej bowiem o dobrej jakości produkty, które nie są przesadnie drogie, a jednocześnie nie psują się w dzień po zakupie. Producenci wyrobów wędliniarskich niestety kierują się zyskiem i do wyrobów dodają składniki, których nikt świadomie nie chciałby spożywać.
Dlaczego wędliny tak szybko się psują?
Winy za szybką utratę przydatności do spożycia wędlin nie należy upatrywać jedynie w niewłaściwym przechowywaniu. Choć trzymanie wyrobów mięsnych w foliowych opakowaniach im nie służy, przenoszenie ich do pojemników czy przechowywanie w papierze nie zawsze wydłuża ich świeżość.
Dlaczego tak się dzieje? W szynkach i kiełbasach zawarta jest duża ilość wody, którą producenci wtłaczają, aby zwiększyć masę wędliny i nadać jej atrakcyjny wygląd. Mało kto bowiem zrezygnuje z zakupu pięknej, błyszczącej szynki leżącej w sklepowej lodówce, która wydaje się świeża i smaczna. Szkoda tylko, że jedynie przez kilka do kilkunastu godzin.
Oczywiście producenci wędlin dodają do swoich wyrobów także substancje, które mają wiązać dodaną wodę, a także przeciwdziałać ich szybkiemu psuciu się. Substancje dodatkowe nie służą jednak naszemu zdrowiu i mają za zadanie jedynie zamaskować problem. Zawarta w wędlinach woda i tak stwarza bakteriom odpowiedzialnym za procesy gnilne idealne warunki do rozwoju nawet w temperaturze, jaka panuje w lodówkach.
Jak wybrać dobrą wędlinę?
Jeśli chcemy zakupić dobry produkt, powinniśmy uważnie wczytać się w skład wyrobów. Tylko wędliny o wysokiej zawartości mięsa i bez dodatku ulepszaczy będą zdrowe i nie zepsują się w krótkim czasie. Nie będą jednak niestety tanie. Z tego powodu najlepszym rozwiązaniem może okazać się samodzielne przygotowanie przysmaków w domu.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na mięsne rarytasy. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić soczystą szynkę wieprzową . Ten natomiast zdradza sekret wybornego pasztetu z indyczych wątróbek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przygotować doskonałe kluski śląskie? Wyjaśnia rodowita Ślązaczka
-
Na jakim tłuszczu robisz zasmażkę? Nasza wersja jest o niebo lepsza od innych
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama