Smakosze.pl Produkty Dlaczego obecnie wędliny, tak szybko się psują? Nie chodzi tylko o przechowywanie
canva/khunkorn

Dlaczego obecnie wędliny, tak szybko się psują? Nie chodzi tylko o przechowywanie

8 stycznia 2023

Wędliny dla wielu z nas są stałym elementem śniadań czy kolacji. Ich zakup jednak w ostatnich latach wiąże się z koniecznością szybkiego spożycia produktu. Dlaczego tak się dzieje? Znamy odpowiedź.

Rezygnacja z wędlin powoli zaczyna być koniecznością. Coraz trudniej bowiem o dobrej jakości produkty, które nie są przesadnie drogie, a jednocześnie nie psują się w dzień po zakupie. Producenci wyrobów wędliniarskich niestety kierują się zyskiem i do wyrobów dodają składniki, których nikt świadomie nie chciałby spożywać.

Dlaczego wędliny tak szybko się psują?

Winy za szybką utratę przydatności do spożycia wędlin nie należy upatrywać jedynie w niewłaściwym przechowywaniu. Choć trzymanie wyrobów mięsnych w foliowych opakowaniach im nie służy, przenoszenie ich do pojemników czy przechowywanie w papierze nie zawsze wydłuża ich świeżość.

Dlaczego tak się dzieje? W szynkach i kiełbasach zawarta jest duża ilość wody, którą producenci wtłaczają, aby zwiększyć masę wędliny i nadać jej atrakcyjny wygląd. Mało kto bowiem zrezygnuje z zakupu pięknej, błyszczącej szynki leżącej w sklepowej lodówce, która wydaje się świeża i smaczna. Szkoda tylko, że jedynie przez kilka do kilkunastu godzin.

Oczywiście producenci wędlin dodają do swoich wyrobów także substancje, które mają wiązać dodaną wodę, a także przeciwdziałać ich szybkiemu psuciu się. Substancje dodatkowe nie służą jednak naszemu zdrowiu i mają za zadanie jedynie zamaskować problem. Zawarta w wędlinach woda i tak stwarza bakteriom odpowiedzialnym za procesy gnilne idealne warunki do rozwoju nawet w temperaturze, jaka panuje w lodówkach.

Jak wybrać dobrą wędlinę?

Jeśli chcemy zakupić dobry produkt, powinniśmy uważnie wczytać się w skład wyrobów. Tylko wędliny o wysokiej zawartości mięsa i bez dodatku ulepszaczy będą zdrowe i nie zepsują się w krótkim czasie. Nie będą jednak niestety tanie. Z tego powodu najlepszym rozwiązaniem może okazać się samodzielne przygotowanie przysmaków w domu.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na mięsne rarytasy. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić soczystą szynkę wieprzową . Ten natomiast zdradza sekret wybornego pasztetu z indyczych wątróbek .

Wiemy, dlaczego wędliny się psują
canva/gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy