Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak piec szynkę wieprzową, aby była soczysta? Wystarczy wykorzystać 1 przedmiot, który każdy ma w kuchni
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.07.2022 21:46

Jak piec szynkę wieprzową, aby była soczysta? Wystarczy wykorzystać 1 przedmiot, który każdy ma w kuchni

pieczona szynka
canva/gkrphoto, Getty Images

Wiecie, jak piec szynkę wieprzową, aby była soczysta? Tak naprawdę wystarczy wykorzystać jeden przedmiot, który każdy ma w kuchni. Jest nim popularna folia aluminiowa. Kiedy mięso zacznie się zbyt szybko rumienić, trzeba przykryć nią naczynie, w którym się piecze. Folia ograniczy parowanie wody z mięsa i pozwoli mu zachować soczystość.

Szynka wieprzowa nie jest co prawda chudym mięsem, ale też nie ma takich przerostów tłuszczu, jak karkówka. Łatwiej więc ją przepiec, przez co stanie się sucha i niesmaczna. Można się jednak przed tym ustrzec, mając ją w czasie pieczenia na oku. Jest też kilka sposobów na zapewnienie soczystości temu mięsu.

Jak zapewnić soczystość pieczonej szynce?

Krucha, delikatna i soczysta pieczona szynka to prawdziwe niebo w gębie. Można ją podać na ciepło na obiad, a po wystudzeniu kroić w cienkie plasterki do chleba. Jednak, zanim zabierzemy się za jej jedzenie, musimy ją odpowiednio przyrządzić.

Pieczenie szynki to jedna z najważniejszych czynności, które mają wpływ na jej soczystość. Nieodpowiednia temperatura i czas pieczenia, a także nieprzestrzeganie kilku zasad może zniweczyć całe wcześniejsze przygotowanie mięsa.

Ważne jest, by nie zapominać o mięsie, które właśnie piecze się w piekarniku. Gdy zauważycie, że szynka zbyt szybko się zrumieni, obniżcie nieco temperaturę pieczenia lub przełóżcie naczynie z mięsem na półkę niżej.

Wierzch mięsa warto też wtedy przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Dzięki temu nie będzie się już bardziej rumienić z wierzchu, tylko zacznie dopiekać się w środku. Zwróćcie jednak uwagę, by folię aluminiową położyć na szynce matową stroną do dołu. Błyszcząca strona z wierzchu będzie częściowo odbijała ciepło dochodzące do powierzchni mięsa.

Inne zabiegi zwiększające soczystość pieczonej szynki

Przed pieczeniem szynkę warto zamarynować w solance i przyprawach. Dzięki temu nie tylko zyska na smaku i aromacie, ale też szybciej się upiecze, będzie krucha i soczysta.

W czasie pieczenia, mięsa należy polewać sosem spod pieczeni. Można też do tego celu użyć bulion, sok owocowy czy wino.

Po upływie zalecanego czasu pieczenia szynki nakłuj pieczeń szpikulcem. Jeśli wypływający płyn będzie przezroczysty, mięso jest gotowe. Jeśli płyn będzie różowo zabarwiony, wydłuż nieco czas pieczenia.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pieczoną szynkę, a także dowiesz się, jak zrobić szynkę w sosie chrzanowym.

szynka
canva/clubfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: znamysieodkuchni, haps