Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysty pasztet z indyczej wątróbki. Zachwyca intensywnym smakiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.04.2022 15:47

Soczysty pasztet z indyczej wątróbki. Zachwyca intensywnym smakiem

Pasztet wielkanocny
canva/Svetlana Kolpakova

Pasztet z indyczej wątróbki, grzybami leśnymi i boczkiem to niecodzienna, ale i niezwykle smaczna potrawa, która wprawi w zachwyt wszystkich miłośników mięsnych dań. Leśne grzyby i wędzony boczek były w staropolskiej kuchni bardzo popularnymi składnikami. Pasztet jest wilgotny i przygotujesz go znacznie szybciej niż tradycyjną potrawę. Poznaj przepis na szybki pasztet wielkanocny z indyczej wątróbki.

Pasztet z indyczej wątróbki to pasztet, którego przygotowanie jest o wiele szybsze od tradycyjnego pasztetu. Pasztet z indyka z grzybami leśnymi, cebulą i boczkiem wędzonym jest również niezwykle aromatyczny. Wystarczy, że doprawisz go gałką muszkatołową, jałowcem i tymiankiem.

Jak upiec wilgotny pasztet bez słoniny i wywaru warzywnego? Do zmielonych grzybów i mięsa dodaj pianę z białek, pasztet przykryj liśćmi laurowymi, a całą formę wstaw do większej blachy z wodą. Tak przygotowany i pieczony w kąpieli wodnej będzie idealnie wilgotny i smaczny.

Jeśli szukasz pomysłu na równie soczysty dodatek do zimnej płyty na świątecznym stole- tu poznasz przepis na pieczony schab, pokrój go w plastry i podaj z chrzanem i żurawiną, jako dodatek do pieczywa, będzie pysznie.

Przepis na soczysty i kremowy pasztet z indyczej wątróbki

Składniki na formę keksową:

  • 500 g wątróbek indyczych

  • 150 g boczku wędzonego parzonego

  • 2 duże cebule

  • 250 g grzybów leśnych

  • łyżka masła

  • tymianek suszony

  • gałka muszkatołowa mielona

  • mielony jałowiec

  • sól, pieprz

  • 2 kurze białka

  • liście laurowe

Jak zrobić pasztet z indyczej wątróbki?

Grzyby pokrój i podsmaż na maśle z solą, pieprzem, tymiankiem, następnie przykryj pokrywką i duś je około 15 minut na wolnym ogniu, odstaw. Na patelni podsmaż pokrojony w plastry boczek z cebulą, po kilku minutach smażenia dodaj oczyszczone i pokrojone wątróbki i smaż około 5-6 minut.

Grzyby i mięso z cebulą zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski, dopraw do smaku jałowcem, gałką muszkatołową, pieprzem, solą, tymiankiem. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Całość przełóż do formy z papierem do pieczenia, górę przykryj liśćmi laurowymi.

Owoce jałowca

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Foremkę wstaw do większej, głębokiej blachy, do dużej blachy wlej wodę. Całość wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 50 minut, co jakiś czas uzupełniając wodę, żeby pasztet się nie przypalił i był wilgotny, smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pasztet