Smakosze.pl Porady Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?
canva.com/Teleginatania

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

30 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zdarza się, że nasze ogórki kiszone po przegryzieniu lub przekrojeniu, okazują się puste w środku. Dzieje się tak z uwagi na wybranie zbyt dużych ogórków, które za długo dojrzewały. Aby tego uniknąć, wybieraj okazy małe i jędrne.

Ogórki kiszone idealnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska między posiłkami. Niestety, niekiedy zdarza się, że są one puste w środku. Na szczęście istnieją banalnie proste sposoby, dzięki którym można uniknąć tego typu wpadki. Już nigdy więcej twoje przetwory nie okażą się nieudane, a każdy będzie zachwycony ich chrupkością i jędrnością.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego ogórki kiszone mają puste przestrzenie?

Nie każdy ogórek jest taki sam. Oczywiste na rynku dostępne są dziesiątki odmian, które sprawdzają się w różnych sytuacjach. Najlepiej wybrać jest mniejsze sztuki, które zostały świeżo zerwane.

Patrząc na ich wygląd, zwróć uwagę na natężenie kolorów. Ciemne ogórki są prawdopodobnie przenawożone związkami azotu, które negatywnie wpływają na jędrność, smak, a także przyspieszają gnicie.

Koniecznie dobieraj jędrne warzywa, które stawiają duży opór podczas dotykania. Miękkie i sflaczałe ogórki wytworzą podczas kiszenia puste przestrzenie.

Ogórki namocz przed kiszeniem

Warto je przez kilka godzin namoczyć w wodzie. Taki zabieg sprawia, że stają się bardziej jędrne, a po wgryzieniu usłyszeć można satysfakcjonujące chrupnięcie. Są również wtedy bardziej soczyste. Pamiętaj, że przed rozpoczęciem ich przygotowania należy je solidnie umyć. Ważne, aby stanowisko kiszenia nie było nasłonecznione. Warunki panujące w piwnicy są najbardziej odpowiednie. Warto pamiętać, że słoiki z ogórkami najlepiej pracują w zacienionych i chłodnych miejscach.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Kiszeniaki
undefined

Źródło: canva.com/sabyna75's Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy