Dlaczego pierogi ciągle się rozpadają?
Pierogi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich potraw. Mimo to wciąż zdarzają się problemy z ich przygotowaniem. Najczęstszym jest ich rozpadanie się. Podpowiadamy jak temu zapobiec.
Chcielibyście przygotować pierogi w domu, lecz obawiacie się, że wam się rozpadną? A może już się na to skusiliście i podczas gotowania potrawy cały farsz wypłynął? Jeśli odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi „tak”, czytajcie dalej .
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przygotować pierogi, które się nie rozpadają
Pierogi mogą rozpadać się zarówno podczas gotowania, jak i jeszcze w trakcie ich lepienia. Cały proces ich przygotowywania może stać się niezwykle trudny, jeśli nie zwrócimy uwagi na kilka istotnych szczegółów.
Częstą przyczyną rozpadania się pierogów jest zbyt duża ilość mąki , zastosowana do podsypywania ciasta. Spory jej dodatek powoduje, że nie chce ono się kleić, a w konsekwencji jego brzegi rozłączają się w procesie gotowania.
Grube ciasto to kolejna przyczyna rozlepiania się pierogów. Nic dziwnego — takie ciasto jest sztywne , więc nie tylko niełatwo będzie je zlepić, ale też będzie bardzo podatne na zmiany otoczenia podczas gotowania . Wystarczy więc inne niewielkie niedopatrzenie i tragedia w postaci wypływającego farszu gotowa.
Skoro o farszu już mowa — pierogi rozpadają się także przez zbyt dużą jego ilość. Nawet bardzo elastyczne ciasto nie pomoże, jeśli wypakujemy je do granic możliwości. Dlatego upewnijmy się, że używana ilość farszu jest optymalna i postarajmy się, by był drobny . Wtedy zwiększymy swoją szansę na sukces.
J eśli z kolei wrzucimy nasze pierogi na niedostatecznie rozgrzaną wodę — a należy je wkładać do wrzątku — także możemy przyczynić się do rozlepiania się ciasta. Zadzieje się tak dlatego, że nasiąknie ono wodą z garnka podczas jej doprowadzania do wrzenia .
Wypróbujcie koniecznie nasze pyszne przepisy na pierogi. Wasze serca z pewnością skradną te kresowe, wypełnione białym serem i kaszą gryczaną . Fanom faszerowanego ciasta na słodko do gustu powinny przypaść natomiast pierogi z truskawkami, twarogiem i startą cytryną .
Źródło zdjęcia: canva/SMarina
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps