Smakosze.pl Porady Dlaczego pierogi ciągle się rozpadają?
canva/kaileemandelphotos

Dlaczego pierogi ciągle się rozpadają?

25 marca 2022

Pierogi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich potraw. Mimo to wciąż zdarzają się problemy z ich przygotowaniem. Najczęstszym jest ich rozpadanie się. Podpowiadamy jak temu zapobiec.

Chcielibyście przygotować pierogi w domu, lecz obawiacie się, że wam się rozpadną? A może już się na to skusiliście i podczas gotowania potrawy cały farsz wypłynął? Jeśli odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi „tak”, czytajcie dalej .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować pierogi, które się nie rozpadają

Pierogi mogą rozpadać się zarówno podczas gotowania, jak i jeszcze w trakcie ich lepienia. Cały proces ich przygotowywania może stać się niezwykle trudny, jeśli nie zwrócimy uwagi na kilka istotnych szczegółów.

Częstą przyczyną rozpadania się pierogów jest zbyt duża ilość mąki , zastosowana do podsypywania ciasta. Spory jej dodatek powoduje, że nie chce ono się kleić, a w konsekwencji jego brzegi rozłączają się w procesie gotowania.

Grube ciasto to kolejna przyczyna rozlepiania się pierogów. Nic dziwnego — takie ciasto jest sztywne , więc nie tylko niełatwo będzie je zlepić, ale też będzie bardzo podatne na zmiany otoczenia podczas gotowania . Wystarczy więc inne niewielkie niedopatrzenie i tragedia w postaci wypływającego farszu gotowa.

Skoro o farszu już mowa — pierogi rozpadają się także przez zbyt dużą jego ilość. Nawet bardzo elastyczne ciasto nie pomoże, jeśli wypakujemy je do granic możliwości. Dlatego upewnijmy się, że używana ilość farszu jest optymalna i postarajmy się, by był drobny . Wtedy zwiększymy swoją szansę na sukces.

J eśli z kolei wrzucimy nasze pierogi na niedostatecznie rozgrzaną wodę — a należy je wkładać do wrzątku — także możemy przyczynić się do rozlepiania się ciasta. Zadzieje się tak dlatego, że nasiąknie ono wodą z garnka podczas jej doprowadzania do wrzenia .

Wypróbujcie koniecznie nasze pyszne przepisy na pierogi. Wasze serca z pewnością skradną te kresowe, wypełnione białym serem i kaszą gryczaną . Fanom faszerowanego ciasta na słodko do gustu powinny przypaść natomiast pierogi z truskawkami, twarogiem i startą cytryną .

pierogi na słodko
pierogi na słodko

Źródło zdjęcia: canva/SMarina

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy