Dlaczego placki ziemniaczane wyszły surowe w środku? Ten błąd jest prawdziwą plagą
Smak placków ziemniaczanych dobrze zna niemal każdy z nas. Ten klasyk naszej kuchni zdobył serca w wersji zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jak jednak smażyć je by były idealne nie tylko na zewnątrz, ale również w środku? Kluczową kwestią jest tutaj dobranie odpowiedniej temperatury i mocy palnika.
Twoje placki ziemniaczane już nigdy nie wyjdą surowe w środku
Przygotowanie placków ziemniaczanych nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy zetrzeć warzywo, wymieszać je z jajkiem, mąką i gotowe. Okazuje się jednak, że sztuka idealnego usmażenia tego dania kryje w sobie pewne drobne tajemnice. Zapoznaj się z naszym krótkim poradnikiem, a doprowadzisz ją do perfekcji.
Jak prawidłowo smażyć placki ziemniaczane?
W pierwszej kolejności do smażenia placków ziemniaczanych należy zaopatrzyć się w odpowiednią patelnię . Najlepiej sprawdzi się taka o grubym solidnym dnie. Nie warto oszczędzać na tym elemencie kuchennego wyposażenia. Porządna patelnia przysłuży się nie tylko plackom, ale także innym rozmaitym potrawom .
Najlepsze placki ziemniaczane wychodzą smażone na oleju rzepakowym . Ten rodzaj tłuszczu ma wysoką temperaturę dymienia, przez co, w przeciwieństwie do chociażby masła, nie przypali się podczas podgrzewania . Smażenie dopuszczone jest także na smalcu wieprzowym . Trzeba mieć na uwadze jednak to, że ten rodzaj tłuszczu nadaje potrawie charakterystycznego, nie zawsze pożądanego posmaku .
Przed wyłożeniem ciasta na placki ziemniaczane na patelnię tłuszcz trzeba starannie rozgrzać . Następnie moc palnika zmniejszamy do połowy wartości . Placki smażone w zbyt wysokiej temperaturze szybko rumienią się na zewnątrz, jednak w środku pozostają wciąż surowe . Odpowiednie wyregulowanie wielkości ognia skutecznie zapobiegnie temu nieproszonemu zjawisku .
Podczas smażenia placków ziemniaczanych najlepiej jest przyrządzić najpierw partię próbną . Dzięki temu ocenimy nie tylko moc kuchenki, ale również proporcje przygotowanej masy ziemniaczanej . W razie konieczności łatwo można dodać do niej przyprawy, lub zmienić stosunek mąki do ziemniaków, jeśli placki wyszły zbyt twarde lub przeciwnie- rozpadają się mimo długiego trzymania na patelni .
Co jeszcze warto wiedzieć przed przygotowaniem placków ziemniaczanych?
Na placki ziemniaczane najlepiej wybrać patelnię z nieprzywierającą powłoką . Unikniemy przez to wlewania zbyt dużej ilości tłuszczu do smażenia . Placki smażone na niewielkiej tylko ilości oleju cechują się mniejszą kalorycznością, przez co są zwyczajnie zdrowsze .
Zachowajmy cierpliwość przy rozgrzewaniu oleju . Ziemniaczana masa wyłożona na niedostatecznie gorący tłuszcz przywrze do dna patelni . Takich placków praktycznie nie da się przewrócić na drugą stronę, przez co idą na zmarnowanie .
Zdarzyć się może, że podczas smażenia przypalimy placki ziemniaczane . Takie egzemplarze niestety są nie odratowania i trzeba je wyrzucić . Aby przykry posmak spalenizny nie przeszedł na kolejną porcję, należy wymienić tłuszcz używany do smażenia na świeży, a sama patelnię w międzyczasie starannie umyć i osuszyć .
Usmażone placki ziemniaczane najlepiej zjeść od razu po zdjęciu ich z patelni . Właśnie wtedy cechują się najlepszym smakiem i chrupkością . Jeśli potrawę przygotowujesz w większej ilości, przed kolejnym podaniem warto odgrzać ją w piekarniku . Ponowne odsmażanie sprawi, że placki wchłoną niepotrzebnie dodatkową porcję oleju .
Niektórzy kucharze dodatkowo zabezpieczają się przed zbytnią kalorycznością tego klasycznego dania . W tym celu do startych ziemniaków dodają niewielką ilość octu . Składnik zapobiega piciu tłuszczu przez placki ziemniaczane podczas smażenia . Jego aromat podczas obróbki termicznej całkowicie ulatnia się, dzięki czemu nie wpływa na finalny smak potrawy . Lewandowska do smażenia swoich placków używa nietypowego i zdrowego tłuszczu . Zamiast tradycyjnych placków przygotuj doskonałe ziemniaczane muffinki z piekarnika .