Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niewiarygodne czym siostra Anastazja nadziewa pierogi. Lekki farsz ma obłędny smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.04.2023 15:01

Niewiarygodne czym siostra Anastazja nadziewa pierogi. Lekki farsz ma obłędny smak

pierogi według przepisu siostry Anastazji
Wikimedia Commons/Fryta 73 CC BY-SA 2.0, canva/MagMos

Pierogi z kapustą i twarogiem według przepisu siostry Anastazji biją na głowę wszystkie inne. Farsz jest doskonale doprawiony, wyraźny i świetnie łączy się z cienkim, elastycznym ciastem. Gotowe pierogi podaj z okrasą z masła i cebuli lub boczku. Każdy będzie prosił o dokładkę.

Siostra Anastazja robi pierogi z niezwykłym farszem

Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Musi być dobrze wyrobione, jednolite i elastyczne. W przeciwnym razie nawet najsmaczniejszy farsz nie obroni potrawy. Pierogi przygotowane w niewłaściwy sposób są twarde i gumowate po ugotowaniu.

Siostra Anastazja ciasto na pierogi wyrabia nieco inaczej niż wszyscy. Nie dodaje wyłącznie mąki, soli i wody. Mąkę zaparza gorącym mlekiem, a następnie wbija jajko i łączy z pozostałymi składnikami. Ciasto z dodatkiem mleka jest jeszcze delikatniejsze i smakuje obłędnie.

Siostra Anastazja przygotowuje do pierogów niecodzienny farsz. Łączy kapustę z cebulą i białym twarogiem. Pierogi podaje z okrasą z masła i cebuli lub boczku. Gotowe danie nie ma sobie równych.

Jadłeś już "szklane owoce"? Hitowym deserem zachwyca się cały świat

Przepis na pierogi z kapustą i twarogiem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • ¾ szklanki letniej wody
  • jajko
  • ¼ szklanki gorącego mleka

Składniki na farsz:

  • ½ główki średniej kapusty białej
  • 250 g półtłustego twarogu
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić pierogi z kapustą i serem? Będą idealne na obiad

Mąkę przesiej na stolnicę i zrób z niej mały kopczyk. W środku zrób wgłębienie, wsyp sól, wlej gorące mleko i mieszaj przez chwilę łyżką. Następnie wbij jajko, wlej letnią wodę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut.

Ciasto na pierogi musi mieć jednolitą, elastyczną konsystencję. Z ciasta uformuj kulę, odstaw i przykryj ścireczką. Przygotuj farsz: kapustę drobno poszatkuj i gotuj do miękkości. Odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski.

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj do kapusty. Gdy składniki ostygną, dodaj rozgnieciony twaróg i dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.

Z ciasta wykrawaj krążki, wkładaj po łyżeczce farszu, zlep i dociśnij brzegi, żeby pierogi nie rozleciały się podczas gotowania. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Pierogi wkładaj na wrzątek i gotuj kilka minut, aż wypłyną, smacznego.

Na obiad przygotuj kotlety ala gołąbki według przepisu siostry Anastazji. Siostra zdradziła również przepis na surówkę porową. Będzie idealna do każdego dania głównego.

pierogi.jpg
canva/Dar1930