Niebywałe, na czym Lewandowska smaży placki ziemniaczane. Niecodzienny wybór
Placki ziemniaczane smażone na maśle klarowanym są niesamowicie smaczne. Zaproponowana przez Annę Lewandowską odsłona skusi niejednego smakosza, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujecie?
Przepis na maślane placki ziemniaczane
Znakomity rarytas przygotowanym na ghee, czyli maśle klarowanym, na głowę bije danie smażone na oleju. Oczyszczony z białek tłuszcz nie pali się, a pozostawia delikatny posmak mleczny, który świetnie podkreśla smak ziemniaków. Jeśli nigdy nie próbowaliście, warto skosztować.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 duże jaja
- 30 g mąki ryżowej
- 20 g mąki owsianej
- 1 większy ząbek czosnku
- pół średniej cebuli
- koperek i szczypiorek wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
- 15 g masła klarowanego do smażenia
Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane? Anna Lewandowska smaży je na maśle
Zaczynamy od obrania i umycie ziemniaków. Warzywo ścieramy na tarce o niezbyt drobnych oczkach. Podobnie rozdrabniamy pozbawioną łupiny cebulę oraz czosnek. Do warzyw dodajemy mąkę, jajko oraz posiekaną zieleninę.
Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie, na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym, smażymy placki ziemniaczane. Gdy z obu stron się zrumienią, będą gotowe do podania.
Jak podać maślane placki ziemniaczane?
Rarytas można podać podobnie jak danie przyrządzone na oleju — z kwaśną śmietaną lub cukrem. Anna Lewandowska poleca też sos pieczarkowy przygotowany z dodatkiem mleczka kokosowego. Nie brakuje w nim podsmażonej na maśle klarownym cebuli.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki ziemniaczane. Szczególnie polecamy szybki patent na przygotowanie dania bez ścierania ziemniaków. Spróbujcie też koniecznie odsłony przyrządzonej z ziemniaków wcześniej już ugotowanych — też będzie fantastyczna.
Źródło: hpba