Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przenigdy nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich lody, a ze skórki nawóz

Przenigdy nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich lody, a ze skórki nawóz

Banany są idealne na lody
canva/MSPhotographic, Canva

Dojrzałe banany można wykorzystać na kilka smakowitych sposobów. Jednym z ciekawszych jest przygotowanie z nich zdrowych lodów. Jak pokazała jedna z tiktokerek, przygotowanie domowej wersji słodyczy jest niesamowicie proste. Spróbujecie?
 

Lody z bananów są wyśmienite

Sycący i pełne wielu cennych składników odżywczych owoc można wykorzystać na wiele sposobów. Gdy jednak dość mocno już dojrzeje, zjedzenie go solo może być wyzwaniem. Będzie jednak doskonałym materiałem na domowe lody.

Przygotowanie takiego rarytasu wcale nie jest trudne, a potrzebować będziecie jedynie bananów i cierpliwości. Zrobienie słodyczy nie trwa długo, ale konieczne jest schłodzenie.

Niewiarygodne czym siostra Anastazja nadziewa pierogi. Lekki farsz ma obłędny smak

Jak zużyć dojrzałe banany? Zrób z nich lody

Zaczynamy od obrania bananów. Owoce kroimy na cienkie plasterki i układamy je mniejsze w plastikowym pojemniku z pokrywką. Dokładnie go zamykamy i przenosimy całość do zamrażalnika.

Gdy zamarzną, będą gotowe do zaserwowania. W takim stanie można je także przechować dłużej i wykorzystać do sporządzenia koktajli owocowo-warzywnych.

Jak wykorzystać skórkę od banana? Jest idealna na nawóz

Jak pokazała twórczyni, odpad ze smakowitego owoców może być niesamowicie cenny. Wystarczy go rozdrobnić, wrzucić do słoika i zalać przestudzoną wodą przegotowaną. Po około 2 tygodniach uzyskamy obfitujący potas płyn, który wzmocni domowe rośliny. Przed zastosowaniem warto go nieco rozcieńczyć.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z udziałem bananów. Szczególnie polecamy słodki chlebek, który fantastycznie smakuje z , . Być może skusi was też sprawdzona receptura na znakomite śniadaniowe placki z dodatkiem płatków owsianych.

Źródło: TikTok/kasia_ograniczamsie, poradnikogrodniczy