Kosztują ok. 10 zł i doskonale podkreślą smak młodej kapusty. Przepis Okrasy jest hitowy
Młoda kapusta może być jeszcze lepsza. Karol Okrasa podkreśla ją niesamowicie aromatyczną salsą na bazie suszonych pomidorów. Niedrogi rarytas dostępny w niemal każdym sklepie wydobywa z warzywa to, co najlepsze. Musicie spróbować.
Przepis na młodą kapustę z suszonymi pomidorami
Parowane i karmelizowane wiosenne warzywo z prostym sosem skusi niejednego smakosza. Pełne umami pomidory suszone z aromatycznym olejem i czosnkiem świetnie podkręcają jego subtelny smak. Kompozycja idealna nie tylko jako dodatek do obiadu. Warto skosztować.
Składniki na parowaną kapustę:
- pół główki młodej kapusty
- 60 g masła
- 20 ml oleju rzepakowego
- około 60 ml wody
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos z suszonych pomidorów:
- 7 kawałków pomidorów suszonych
- 50 ml oleju ze słoika z warzywem
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- 1 łyżka tymianku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na maślaną emulsję:
- 40 g masła
- 30 ml wody
- 10 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smaczną młodą kapustę? Karol Okrasa stawia na suszone pomidory
Zaczynamy od oczyszczenia kapusty z zewnętrznych liści i pokrojenia jej na ćwiartki. Parujemy ją w garnku z niewielką ilością wrzątku przez 5-10 minut — zależnie od wielkości kawałków.
Pomidory suszone z zalewy siekamy, łączymy z olejem ze słoika i rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny sok z owocu. Całość doprawiamy tymiankiem, odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gdy z garnka z kapustą zniknie płyn, dodajemy masło, olej i pieprz. Karmelizujemy warzywo na wolnym ogniu. Warzywo przenosimy na talerz i przystępujemy do przygotowania maślanej emulsji. Zawartość garnka uzupełniamy o kolejną porcję tłuszczu, wlewamy wodę i sok z cytryny.
Dodajemy też przyprawy, czyli kmin rzymski, sól i pieprz. Podgrzewamy na niewielkim ogniu i mieszamy, by uzyskać jednolitą masę. Wrzucamy przygotowane wcześniej suszone pomidory z dodatkami. Po wymieszaniu i ogrzaniu składników, sosem polewamy kapustę.
Jak podać młodą kapustę Karola Okrasy?
Kucharz serwuje ciepłe warzywo z przyrządzonymi dodatkami. Uprzednio oprósza je jeszcze solą i pieprzem, a na koniec dodaje odrobinę świeżych listków tymianku.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przygotowanie młodej kapusty. Polecamy klasyczną wersję zasmażaną. Spróbujecie też koniecznie kociołka z ziemniakami i wędzonym boczkiem — rodzina zje ze smakiem.
Źródło: YT/KuchniaLidla.pl