Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kosztują ok. 10 zł i doskonale podkreślą smak młodej kapusty. Przepis Okrasy jest hitowy

Kosztują ok. 10 zł i doskonale podkreślą smak młodej kapusty. Przepis Okrasy jest hitowy

Młoda kapusta Karola Okrasy
Screen z filmu na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Młoda kapusta może być jeszcze lepsza. Karol Okrasa podkreśla ją niesamowicie aromatyczną salsą na bazie suszonych pomidorów. Niedrogi rarytas dostępny w niemal każdym sklepie wydobywa z warzywa to, co najlepsze. Musicie spróbować.
 

Przepis na młodą kapustę z suszonymi pomidorami

Parowane i karmelizowane wiosenne warzywo z prostym sosem skusi niejednego smakosza. Pełne umami pomidory suszone z aromatycznym olejem i czosnkiem świetnie podkręcają jego subtelny smak. Kompozycja idealna nie tylko jako dodatek do obiadu. Warto skosztować.

Składniki na parowaną kapustę:

  • pół główki młodej kapusty
  • 60 g masła
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • około 60 ml wody
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos z suszonych pomidorów:

  • 7 kawałków pomidorów suszonych
  • 50 ml oleju ze słoika z warzywem
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • 1 łyżka tymianku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na maślaną emulsję:

  • 40 g masła
  • 30 ml wody
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kmin rzymski
  • sól i pieprz w ilości do smaku
W domu zabrakło liści laurowych? Nie panikuj, zdradzamy czym je zastąpisz

Jak zrobić smaczną młodą kapustę? Karol Okrasa stawia na suszone pomidory

Zaczynamy od oczyszczenia kapusty z zewnętrznych liści i pokrojenia jej na ćwiartki. Parujemy ją w garnku z niewielką ilością wrzątku przez 5-10 minut — zależnie od wielkości kawałków.

Pomidory suszone z zalewy siekamy, łączymy z olejem ze słoika i rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny sok z owocu. Całość doprawiamy tymiankiem, odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Gdy z garnka z kapustą zniknie płyn, dodajemy masło, olej i pieprz. Karmelizujemy warzywo na wolnym ogniu. Warzywo przenosimy na talerz i przystępujemy do przygotowania maślanej emulsji. Zawartość garnka uzupełniamy o kolejną porcję tłuszczu, wlewamy wodę i sok z cytryny.

Dodajemy też przyprawy, czyli kmin rzymski, sól i pieprz. Podgrzewamy na niewielkim ogniu i mieszamy, by uzyskać jednolitą masę. Wrzucamy przygotowane wcześniej suszone pomidory z dodatkami. Po wymieszaniu i ogrzaniu składników, sosem polewamy kapustę.

Jak podać młodą kapustę Karola Okrasy?

Kucharz serwuje ciepłe warzywo z przyrządzonymi dodatkami. Uprzednio oprósza je jeszcze solą i pieprzem, a na koniec dodaje odrobinę świeżych listków tymianku.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przygotowanie młodej kapusty. Polecamy klasyczną wersję zasmażaną. Spróbujecie też koniecznie kociołka z ziemniakami i wędzonym boczkiem — rodzina zje ze smakiem.

Młoda kapusta może być jeszcze lepsza.png
canva/romiri

Źródło: YT/KuchniaLidla.pl