Dlaczego pomelo jest sprzedawane zawsze w siatce? Powód jest zaskakujący
Pomelo jest egzotycznym owocem, który robi furorę w polskich sklepach. Zazwyczaj jest on sprzedawany w specjalnej siatce. Okazuje się, że ma ona bardzo ważną funkcję.
Dlaczego pomelo jest sprzedawane w siatce?
Pomimo coraz większej popularności filozofii “zero waste”, która zakłada odejście od plastikowej folii i siatek do sprzedaży owoców, pomelo w dalszym ciągu kojarzy się z charakterystyczną czerwoną siatką. Z jednej strony generuje to niepotrzebne śmieci, ale z drugiej siatka pełni bardzo istotną funkcję.
Pakowanie pomelo w siatkę jest sporym ułatwieniem dla dystrybutorów tego owocu i pomaga w jego transporcie . Dlatego, ten sposób przechowywania owocu stosują wszyscy jego producenci. Kolejnym powodem, dla którego pomelo sprzedawane jest w siatce, jest znaczne ułatwienie podczas przenoszenia owocu, które jest duże ciężko wziąć go do jednej ręki.
Jak wykorzystać pomelo w kuchni? Odpowiedź poniżej.
Jak wykorzystać w kuchni pomelo?
Pomelo nazywane jest pomarańczą olbrzymią. Nie dzieje się to bez powodu, ponieważ może osiągnąć wagę nawet 2 kilogramów. Pod swoją skórką skrywa miąższ, którego smak można opisać jako połączenie słodyczy pomarańczy i goryczy grejpfruta.
Pomelo najlepiej zjeść solo lub dodać do sałatki owocowe j. Można także wycisnąć z niego sok lub przygotować konfiturę. Nie warto wyrzucać do kosza jego skórki! Kandyzowana (podobnie jak ta z pomarańczy) świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast.
Jak przechowywać pomelo?
Wiele osób zastanawia się, jak przechowywać tak egzotyczny owoc jak pomelo. Nieobrany może spokojnie “leżeć” nawet klika miesięcy, natomiast obrany najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 2-3 dni.
Na naszej stronie znajdziecie ogrom kulinarnych porad i przepisów m.in. jak wykorzystać łupiny po orzechach oraz jak suszyć grzyby w piekarniku .