Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To mój ulubiony sposób na śliwki. Przy tym dżemy i powidła mogą się schować

To mój ulubiony sposób na śliwki. Przy tym dżemy i powidła mogą się schować

Śliwki marynowane
Screen z filmu na kanale YouTube Moje Podlasie w obrazach.

Śliwki są już w szczycie sezonu i warto przygotować z nich pyszne domowe przetwory. Nim jednak przystąpicie do smażenia powideł lub konfitur, zerknijcie na jeszcze jeden prosty patent. Jest nieco prostszy, a owoce wciąż smakują obłędnie.

Śliwki idealnym materiałem na domowe przetwory

Od zawsze uwielbiam powidła śliwkowe. W moim domu pojawiały się każdej jesieni i później służyły nam do przygotowania świątecznego piernika. Jednak ich wykonanie było czasochłonne, a nie raz zdarzyło mi się też je przypalić.

Kupowanie dżemu w sklepie było kiepską alternatywą. Co gorsza, zarówno on, jak i duszone owoce w żaden sposób nie pasowały do dań wytrawnych. Na szczęście znalazłam inny przepis, który od tamtej pory wykorzystuję co roku.

Śliwki w garnku.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Moje Podlasie w obrazach.
Przepis na tę zupę ma ponad 100 lat. Rozgrzewa i syci na długie godziny, mogłabym ją jeść codziennie

Najprostszy patent na śliwki

Smaczne owoce pojawiające się jesienią mimo początkowego sceptycyzmu zdecydowałam się utrwalić przy pomocy zalewy z dodatkiem octu. Wykonanie wymagało cierpliwości, ale smak zrekompensował wysiłek.

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 125 ml octu 10%
  • 500 g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • 10 goździków

Lista składników jest krótka, a przygotowanie rozłożone w czasie. Mimo to pozostaje proste. Zerknijcie na instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.

Jak zrobić pyszne śliwki? Podlaski przepis jest znakomity

Zaczynam od dokładnego umycia śliwek i usunięcia z nich pestek. Umieszczam je w dużym naczyniu, w którym zmieści się również zalewa. Sporządzam ją w garnku, łącząc ze sobą wodę, ocet, cukier i przyprawy korzenne.

Całość gotuję przez 5 minut. W tym czasie cukier się rozpuści. Jeszcze gorący płyn dodaję do śliwek. Owoce pozostawiam w nim na całą noc. Kolejnego dnia je odcedzam, a zalewę ponownie zagotowuję.

Znów zalewam owoce i pozostawiam do kolejnego poranka. Czynności powtarzam jeszcze przez 2 kolejne dni. Ostatniego dnia śliwki przenosimy do czystych słoików, zalewamy gorącym płynem i zakręcamy. Wyroby pasteryzujemy przez 15 minut.

Marynowane śliwki świetnie pasują zarówno do serów pleśniowych, jak i pieczonych mięs czy pasztetów. Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na wyroby ze śliwek. Sprawdźcie jak wykonać z nich pyszny kompot. Być może skusi was też patent na powidła, których wykonanie nie wymaga mieszania.

Odcedzanie śliwek.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Moje Podlasie w obrazach.