Nigdy nie wyrzucaj łupin po orzechach włoskich, są cenniejsze niż myślisz. Mało kto o tym wie
Orzechy włoskie są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Warto włączyć je do swojej diety i cieszyć się ich smakiem oraz właściwościami. Jednak, co zrobić z łupinami po orzechach włoskich? Nie wyrzucać! Mamy doskonały patent na to, jak wykorzystać cenne właściwości łupin.
Orzechy włoskie w naszej kuchni
Lubimy jeść orzechy włoskie, bo mają pyszny smak i działają dobroczynnie na nasze zdrowie. Dodajemy je do owsianki, deserów i ciast. Można dorzucić je do sałatki lub dodać do aromatycznego sosu. Jedzenie orzechów włoskich wspomaga pracę naszego mózgu i dobrze działa na układ sercowo-naczyniowy.
Doskonale znamy zastosowanie orzechów włoskich w kuchni. Jednak, co zrobić z łupinami po orzechach włoskich? Na pewno nie wyrzucajcie ich do kosza. Warto wiedzieć, że łupiny pełne są cennych właściwości. Skutecznie możemy je wykorzystać.
W życiu nie jadłam tak miękkiego ciasta. Przygotujesz je w 5 min, lepiej zrób od razu dwie blaszkiNie wyrzucaj łupin po orzechach włoskich. Są cenne!
Łupiny orzechów włoskich były wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Robiono z nich odwary, które pomagały podczas jesiennych i zimowych infekcji. Leczyły przeziębienie, grypę i zapalenie oskrzeli. Łupiny orzecha włoskiego były też pomocne w leczeniu wrzodów i w łagodzeniu stanów zapalnych organizmu.
Wszystko dlatego, że łupiny orzecha włoskiego bogate są w witaminy: A, B, C i E. Zawierają też białka roślinne, kwasy askorbinowe, magnez, potas, żelazo i jod. Są prawdziwą bombą witaminową. Dlatego nie mogą trafić do kosza. Warto zrobić z nich napar.
Jak zrobić napar z łupin orzechów włoskich?
Napar z łupin orzechów włoskich pomoże przy uporczywym kaszlu, leczeniu przeziębień i zapaleniu oskrzeli. Obniży też poziom cukru we krwi i poprawi wygląd skóry oraz włosów. Do zrobienia naparu potrzebujemy:
- 8 orzechów włoskich
- 1 cebulę
- 2 łyżki miodu
- 1 laskę cynamonu
- imbir
Orzechy musimy zmiażdżyć razem z łupinami, a nieobraną cebulę pokroić w cząstki. Do garnka wkładamy łupiny, cebulę, laskę cynamonu i imbir. Wszystko zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut pod przykryciem.
Następnie zdejmujemy garnek z gazu, odstawiamy przykryty na pół godziny i przecedzamy napar. Gdy przestygnie, dodajemy miód. Pijemy trzy razy dziennie po szklance naparu. Warto napar podgrzać przed podaniem. Pisaliśmy o tym, jak rozłupać orzechy włoskie. Informowaliśmy, co można zrobić z zielonych orzechów włoskich.