Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto dodać chilli do kawy?
canva/belchonock

Dlaczego warto dodać chilli do kawy?

9 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kawa umożliwia ogromnej części społeczeństwa na wydajne wstawanie po regenerującym śnie - kofeina pobudza i dostarcza sporej dawki energii. Łącząc napar z chili, uzyskuje się napój o jeszcze silniejszych właściwościach odchudzających i pobudzających. Dodatkowo smak takiej kawy będzie znacznie lepszy, a aromat przyjemniejszy.

Kawa sama w sobie ma intensywny smak, dzięki prażonym ziarnom, które uwalniają znacznie więcej aromatu. Można go jednak jeszcze bardziej podbić, dodając chili do gorącego naparu.

Chili wykazuje właściwości rozgrzewające, przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej, poprawiające pracę układu odpornościowego, bakteriobójcze oraz zmniejszające apetyt.

Jeśli jednak masz problemy z żołądkiem, lub cierpisz na jego nadwrażliwość, uważaj na ilość dodawanej przyprawy. Ma ona bowiem działanie drażniące na śluzówkę żołądka, co może wywoływać nieprzyjemny ból brzucha.

Przepis na kawę z chili

Składniki:

  • Podwójne mocne espresso z ulubionego gatunku kawy

  • pół łyżeczki chili w proszku

  • pełnotłuste mleko

  • cukier

  • cynamon

  • imbir

  • odrobina kakao

Zacznij od zaparzenia intensywnego podwójnego espresso ze swoich ulubionych ziaren kawy . Przelej je do dużego kubka, który wcześniej został ogrzany gorącą wodą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do kawy wsyp chili, odrobinę imbiru, szczyptę cynamonu oraz cukier (możesz pominąć cukier, jeśli kawę preferujesz bez cukru). Zamieszaj napój. Dolej do niego mleko, a na wierzchu oprósz niewielką ilością chili oraz kakao. Smacznego.

Kawa z chili

Źródło zdjęcia: canva/Ma-Ke, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: blueberryroasters.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy