Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać cynamon do porannej kawy?
canva/merznatalia

Dlaczego warto dodać cynamon do porannej kawy?

9 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czas na kawę? A może tym razem sięgniesz po małą czarną z cynamonem? Jest nie tylko aromatyczna, ale ma też mnóstwo innych zalet. Dowiedz się, dlaczego warto dodać cynamon do porannej kawy. Zobaczysz, że szczypta tej przyprawy potrafi zdziałać cuda.

Po kawę sięgamy głównie ze względu na jej właściwości pobudzające. Zawarta w niej kofeina potrafi bowiem szybko obudzić, a także usprawnić pracę umysłu. Niektórzy jednak lubią kawę ze względu na jej aromat. Obie te zalety można wzmocnić, dodając do kawy cynamon. Wsyp szczyptę do filiżanki, a napój ten podziała też na ciebie jak aromaterapia.

Dlaczego warto dodać cynamon do porannej kawy?

Wypita rano filiżanka espresso z cynamonem sprawi ci dużą przyjemność. Podziała na twoje zmysły i dzięki temu pomoże miło zacząć dzień. Oczywiście, jak to kawa, doda ci również energii.

Kawa z cynamonem wspomoże też odchudzanie. Cynamon, podobnie jak i inne przyprawy, pobudza bowiem metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Po taką kawę zwykle sięgają osoby będące na diecie redukcyjnej. W takim przypadku nie należy jednak dodawać do kawy cukru ani mleka.

Pijąc taką aromatyczną kawę, warto pamiętać o tym, że cynamon ma też właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Poza tym działa rozgrzewająco i podobnie jak kawa, przeciwutleniająco.

Jeśli chcecie wzmocnić odchudzające działanie kawy, oprócz cynamonu możecie dodać do niej również imbir. Poza przyspieszeniem metabolizmu, taki napar zwiększy również odporność i zadziała rozgrzewająco.

Jak przygotować kawę z cynamonem?

Tak naprawdę wystarczy do zaparzanej kawy, najlepiej espresso, wsypać szczyptę zmielonego cynamonu. Można nim też oprószyć wierzch kawy.

Jeśli jednak ktoś nie chce czuć drobinek cynamonu w swoim napoju, może włożyć do filiżanki z kawą laskę cynamonu. Będzie ona również pełnić funkcję mieszadełka, ale z całą pewnością odda do kawy swoje cenne właściwości. Po więcej kawowych porad zajrzyj na naszą stronę. Dowiesz się np. dlaczego warto dodać do kawy szczyptę soli albo jakie właściwości ma kawa z kardamonem .

cynamon
cynamon

Źródło zdjęcia: canva / Yuliya Furman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziendobry.tvn

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy