Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają
canva/madeleinesteinbach

Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają

28 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Rosół sam w sobie jest bardzo wartościową zupą ze względu na walory smakowe, jak i jej wartości odżywcze. Dzięki dodaniu do niego soku z kiszonej kapusty nabiera bogatszego i głębszego smaku, a także zwiększa się jego działanie prozdrowotne. Sok z kiszonki ułatwia w końcu walkę z różnymi infekcjami. Niżej zdradzamy przepis.

Rosół z sokiem z kiszonej kapusty jest prawdziwym hitem w kontekście smaku. Charakterystyczna wytrawna zupa staje się przy pomocy soku lekko kwaśna, co wiosną wspaniale orzeźwia i dodaje energii.

Sok z kiszonej kapusty jest skarbnicą witamin i minerałów, co pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Ten w obecnej porze roku potrzebuje nieco wzmocnienia, aby sprawnie wykonywał swoją pracę.

Przepis na rosół z sokiem z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 3 l wody

  • 300 g żeberek wieprzowy

  • 300 g kości wołowych

  • 2 korpusy z kurczaka

  • 500 g wędzonych żeberek

  • 3 marchewki

  • 2 cebule

  • 1 por

  • pół selera

  • 1 pietruszka

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • 400 ml soku z kiszonej kapusty

  • sól

  • pieprz

Do garnka wlej wodę, włóż do niej mięso i postaw całość na średnim gazie. W międzyczasie opłucz wszystkie warzywa, obierz je i pokrój na mniejsze kawałki. Przez kilkanaście minut zbieraj szumowiny z powierzchni wywaru.

Po 1 godzinie dodaj warzywa wraz z przyprawami poza solą. Cebulę opal przedtem nad palnikiem. Gotuj rosół przez 5 godzin, w miarę konieczności dolewaj w trakcie po trochu czystej wody.

Po tym czasie przecedź wywar przez sitko. Mięso oderwij z kości i wrzuć do odcedzonego bulionu. Do każdej miseczki wlej po 100 ml soku z kiszonki i 300 ml bulionu. Podawaj z mięsem i makaronem. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na rosół w królewskim wydaniu. W tym tekście z kolei zdradzamy recepturę sałatki jarzynowej z ciekawym dodatkiem — gotowanymi burakami.

Kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Ockra, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wapteka; ampnewsy.gotujmy.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy