Dlaczego warto dodać goździki do rosołu?
Rosół znamy i uwielbiamy. Choć każdy gotuje go nieco inaczej, końcowy smak jest podobny. Do rosołu można dorzucić też mniej popularne przyprawy, co podkreśli jego walory. A wiesz, dlaczego warto dodać goździki do rosołu? Wystarczą dosłownie 2-3 sztuki.
Podstawą rosołu jest oczywiście mięso i warzywa. Jednak przyprawy też są bardzo istotne. Klasycznie do tej zupy dodaje się sól i pieprz, jednak warto też dorzucić coś więcej. Jeśli zależy ci na rozgrzewającym działaniu rosołu, doskonałym dodatkiem będzie imbir czy kurkuma. Głębszego smaku doda mu zaś listek laurowy czy lubczyk. Do rosołu doskonale pasują też goździki.
Dlaczego warto dodać goździki do rosołu?
Goździki do rosołu dorzuca wielu znanych kucharzy. Wystarczy bowiem dodać 2-3 sztuki, aby zupa nabrała pełniejszego smaku, ciekawego aromatu i większej mocy.
Goździki należą do przypraw korzennych, które intensywnie pachną, ale też wykazują działanie lecznicze. Przede wszystkim dzięki zawartemu eugenolowi, działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Rosół z goździkami będzie więc doskonałą bronią do walki z przeziębieniem.
Jednak goździki nie tylko wzmacniają organizm, ale też działają przeciwbólowo. Żucie goździka jest wskazane przy bólu zęba, bo zawarte w nim składniki działają znieczulająco. Naparem z goździków warto też płukać jamę ustną, gdyż pomoże to pozbyć się nieświeżego oddechu. Goździki ponadto działają oczyszczająco i wspomagają pracę wątroby, a do tego wzmacniają kości i stawy.
Do czego jeszcze dodać goździki?
Goździki warto mieć w kuchni pod ręką, bo poprawią smak i walory nie jednej potrawy. Można nimi dosmaczać flaczki, bigos czy duszone mięso.
Jednak zazwyczaj zestawia się je z owocami. Doskonale bowiem pasują do kompotów, konfitur i marynat. Dodaje się je również do grzanego wina i piwa, a także do różnych alkoholi i słodkości.
Na naszej stronie znajdziesz też inne porady dotyczące przypraw. Sprawdź, jak przygotować rozgrzewającą kawę z kurkumą i goździkami , a także poznaj niezwykłe działanie kminku .
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana_Didenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: shareinfo