Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać goździki do rosołu?
canva/gbh007

Dlaczego warto dodać goździki do rosołu?

15 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Rosół znamy i uwielbiamy. Choć każdy gotuje go nieco inaczej, końcowy smak jest podobny. Do rosołu można dorzucić też mniej popularne przyprawy, co podkreśli jego walory. A wiesz, dlaczego warto dodać goździki do rosołu? Wystarczą dosłownie 2-3 sztuki.

Podstawą rosołu jest oczywiście mięso i warzywa. Jednak przyprawy też są bardzo istotne. Klasycznie do tej zupy dodaje się sól i pieprz, jednak warto też dorzucić coś więcej. Jeśli zależy ci na rozgrzewającym działaniu rosołu, doskonałym dodatkiem będzie imbir czy kurkuma. Głębszego smaku doda mu zaś listek laurowy czy lubczyk. Do rosołu doskonale pasują też goździki.

Dlaczego warto dodać goździki do rosołu?

Goździki do rosołu dorzuca wielu znanych kucharzy. Wystarczy bowiem dodać 2-3 sztuki, aby zupa nabrała pełniejszego smaku, ciekawego aromatu i większej mocy.

Goździki należą do przypraw korzennych, które intensywnie pachną, ale też wykazują działanie lecznicze. Przede wszystkim dzięki zawartemu eugenolowi, działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Rosół z goździkami będzie więc doskonałą bronią do walki z przeziębieniem.

Jednak goździki nie tylko wzmacniają organizm, ale też działają przeciwbólowo. Żucie goździka jest wskazane przy bólu zęba, bo zawarte w nim składniki działają znieczulająco. Naparem z goździków warto też płukać jamę ustną, gdyż pomoże to pozbyć się nieświeżego oddechu. Goździki ponadto działają oczyszczająco i wspomagają pracę wątroby, a do tego wzmacniają kości i stawy.

Do czego jeszcze dodać goździki?

Goździki warto mieć w kuchni pod ręką, bo poprawią smak i walory nie jednej potrawy. Można nimi dosmaczać flaczki, bigos czy duszone mięso.

Jednak zazwyczaj zestawia się je z owocami. Doskonale bowiem pasują do kompotów, konfitur i marynat. Dodaje się je również do grzanego wina i piwa, a także do różnych alkoholi i słodkości.

Na naszej stronie znajdziesz też inne porady dotyczące przypraw. Sprawdź, jak przygotować rozgrzewającą kawę z kurkumą i goździkami , a także poznaj niezwykłe działanie kminku .

goździki
goździki

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana_Didenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy