Smakosze.pl
Przyprawa na odchudzanie

Pixabay / mattyphotographyy

Niesamowicie popularna przyprawa wspomaga odchudzanie

3 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Mało kto spodziewałby się, że uwielbiana przyprawa działa w taki sposób. Badania potwierdzają, że kminek wspiera odchudzanie. Każdy, kto chciałby zgubić zbędne kilogramy, powinien dodawać go do dań. Efekty mogą mocno zaskoczyć.

Nie da się ukryć, że nawet jedna przyprawa potrafi znacząco wpłynąć na smak naszych potraw. Kuchnia bez takich dodatków byłaby zwyczajnie nudna. Okazuje się, że jedna przyprawa pomaga w zgubieniu zbędnych kilogramów.

Przyprawa wspomagająca odchudzanie?

Każda przyprawa cechuje się wyjątkowym smakiem. Wiele spośród nich mają wyjątkowe właściwości, które znacząco wpływają na nasz organizm. Dobrym przykładem są, chociażby liście laurowe, z których można przygotować napar.

Niejednokrotnie niepozorna przyprawa wywoływała u nas zaskoczenie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jaki zastosowanie ma kurkuma. Dziś pod lupę weźmiemy inny smakowy dodatek. Mowa o kminku.

Kminek to wyjątkowa przyprawa, która często gości w naszych daniach. Jej dodatek sprawia, że mniej doskwierają nam wzdęcia. Ponadto swojskie tłuste potrawy są lepiej przyjmowane przez nasz organizm.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Twoje Nowinki, Uniwersytet Medyczny w Iranie przeprowadził badanie. Obejmowało ono dwie grupy kobiet z nadwagą. Każda liczyła 44 osoby. Wszyscy otrzymywali posiłki o wartości mniejszej niż 500 dziennie.

Jak przyprawa zadziałała na badanych?

Sproszkowana przyprawa znajdowała się w jedzeniu jednej z grup. Kminek był dodawany do jogurtu. Po trzech miesiącach przeanalizowano wyniki badań. Naukowcy doszli na ich podstawie do wniosku, że przyprawa może wspomagać odchudzanie.

Osoby, które otrzymywały jogurt z kminkiem, straciły o 14,64% więcej tłuszczu, niż grupa niejedząca tej przyprawy. Nietrudno się domyślić, że za taki stan rzeczy odpowiada kminek. Wszystko za sprawą substancji, którą zawiera.

Portal Twoje Nowinki wyjaśnia, że przyprawa w swoim wnętrzu skrywa sporo fitosteroli. Substancje te zapobiegają gromadzeniu się cholesterolu. W związku z tym kminek można uznać za zdrowy dodatek do potraw.

W eksperymencie przyprawa była dodawana do jogurtu. Jednak równie dobrze możemy wykorzystać ją w inny sposób. Wiele rozmaitych specjałów wiele zyska za sprawą kminku. Najlepiej sięgać po niego regularnie. Nie będzie to trudne, ponieważ wystarczy łyżeczka dziennie.  

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Twoje Nowinki

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pilne doniesienia GIS-u

Produkty

Sanepid wycofuje ze sklepów zanieczyszczoną partię czekolady

Czytaj więcej >

Produkty

Kultowa kuchenka Ewa - niezapomniany sprzęt rodem z PRL-u

Czytaj więcej >
Figi na blacie kuchennym

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni figi?

Czytaj więcej >
Marnowanie jedzenia

Produkty

Ratuję Jedzenie - nowa aplikacja pomoże walczyć z marnowaniem żywności

Czytaj więcej >
Gruszki

Produkty

Jak przedłużyć świeżość gruszek?

Czytaj więcej >
Figi na straganie

Produkty

Na co należy zwrócić uwagę kupując figi?

Czytaj więcej >