Dlaczego warto dodać jajko do farszu na gołąbki? Korzyści nie mieszczą się w głowie
Wasz farsz na gołąbki jest mało zwarty i wypada z kapusty? Jeden prosty trik uchroni was przed kolejną kulinarną katastrofą. Dodanie jajka do masy sprawia, że nadzienie pozostaje na miejscu, a potrawa zachwyca wyglądem i smakiem. Sprawdźcie koniecznie.
Dobry farsz do gołąbków powinien składać się ze smacznych i świeżych produktów. Ponadto jego formowanie i umieszczanie w liściach kapusty nie powinno sprawiać większych problemów. Jajko sprawi, że klasyczny miks mięsa, cebuli i ryżu będzie zamknięty w kapuście na stałe.
Znana z przepisów na ciasta taktyka polegająca na wykorzystaniu jajka jako spoiwa dla pozostałych składników masy znajdzie zastosowanie również w przygotowywaniu gołąbków. Podpowiadamy, jak dobrze dobrać proporcje i sprawić, że farsz już nigdy dania nie opuści.
Przepis na wyborny farsz do gołąbków
Składniki:
-
700 g wieprzowego mięsa mielonego np. łopatki
-
100 g białego ryżu
-
1 duże jajo
-
2 średnie cebule
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Wiemy, jak przygotować farsz do gołąbków, by nie wypadał
Ryż płuczemy i przenosimy do garnka. Zalewamy go wodą w ilości pozwalającej na uzyskanie dwucentymetrowej warstwy płynu nad ziarnami. Solimy i mieszamy. Przykrywamy naczynie i doprowadzamy płyn do wrzenia.
Gotujemy przez 15 minut na niewielkim ogniu, a następnie pozostawiamy na kolejny kwadrans pod przykryciem. Na koniec studzimy miękki ryż i dodajemy go do dobrze zmielonej wieprzowiny. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju.
Gdy się zeszkli, pozostawiamy do ostygnięcia. Przenosimy ją do mięsa z ryżem i wbijamy jajo. Dokładnie łączymy składniki i doprawiamy farsz do gołąbków. Jest już gotowy , by formować z niego podłużne kotlety i zawijać je w sparzone liście kapusty.
Na naszej stronie znajdziecie przepis na smakowite gołąbki. Spróbujecie kapusty wypełnionej pyszną ziemniaczaną masą z boczkiem . Być może też spodoba wam się farsz do gołąbków z czerwonej soczewicy i fety .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sałatka grecka według receptury Ani Starmach. Zachwytom nie będzie końca
-
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta. Prosta i szybka w wykonaniu