Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto dodać kurkumę do kawy?
canva/tbralninaphotos

Dlaczego warto dodać kurkumę do kawy?

7 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kawa towarzyszy nam praktycznie cały czas i nie wyobrażamy sobie bez niej wykonywania codziennych czynności. Jeśli chcesz, aby działała jeszcze intensywniej, dodaj do niej nieco kurkumy. Egzotyczna przyprawa rozgrzewa, wzmacnia energetyzujące działanie kawy, a także działa prozdrowotnie na organizm.

Kawa z kurkumą nie jest zbyt popularnym napojem w naszym kraju. Polacy wszak zwykle do kawy dodają jedynie cukier i mleko. Poniższa propozycja pozwala spróbować czegoś nowego, a także korzystnie wpłynąć na zdrowie.

Kofeina zawarta w kawie pobudza do działania, a liczne przeciwutleniacze w ziarnach kawy pozytywnie działają na procesy zachodzące w ludzkim organizmie. Jak wpływa na człowieka kurkuma?

Zdrowotne korzyści dodania kurkumy do kawy

Przede wszystkim w kurkumie znajduje się kurkumina, która odpowiada za większość cech tej przyprawy. Substancja ta zwalcza stany zapalne w organizmie, co może sprzyjać w walce z takimi chorobami, jak choroby serca, cukrzyca typu 2, zły stan psychiczny i niektóre zaburzenia trawienia.

Kurkuma wypełniona jest antyoksydantami, które skutecznie radzą sobie z negatywnym wpływem wolnych rodników, zwalczając je. Dodatkowo przyprawa poprawia odporność, dzięki czemu można rzadziej chorować.

Przepis na kawę z kurkumą

Składniki:

  • 500 ml zaparzonej kawy

  • pół łyżeczki kurkumy

  • 200 ml mleka

  • 2 łyżeczki miodu

  • 1 goździk

  • szczypta kardamonu

  • szczypta imbiru

Zacznij od przygotowania swojej ulubionej kawy. Pamiętaj, aby jej smak i jakość odpowiadały twojemu gustowi. Po zaparzeniu oddziel napój od fusów. Fusy warto zachować i wykorzystać do nawożenia roślin czy domowego peelingu.

W rondelku umieść mleko, dodaj do niego kurkumę, kardamon, imbir, goździk oraz imbir. Zagotuj mleko i podgrzewaj je przez kilka minut, żeby aromat przypraw przeniknął do niego. Po zagotowaniu wyłącz gaz.

Przelej kawę do dwóch kubków po równo i zalej je doprawionym mlekiem. W każdym kubku umieść również po 1 łyżeczce miodu. Wymieszaj i pij od razu po przygotowaniu - wtedy smak i właściwości są najmocniejsze.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pobudzającą kawę z odrobiną soli. Ten tekst wyjawia przepis na kawę z koglem moglem.

Kawa z kurkumą

Źródło zdjęcia: canva/tbralninaphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.radiozet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy