Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych?
Ogórki kiszone najczęściej robione są tradycyjną metodą, bez dodawania egzotycznych przypraw. Warto jednak spróbować wersji z aromatyczną kurkumą. Dzięki niej przetwory uzyskują zupełnie nowy smak oraz piękny kolor.
Ogórki kiszone są jednym z najbardziej podstawowych produktów dla Polaków. Uwielbiamy jeść je do praktycznie każdego posiłku, a ich zdrowotne właściwości, jak wspomaganie odporności, czy pracy jelit, doceniane jest przez wszystkich.
Jeśli chcesz wzmocnić prozdrowotne działanie kiszonki, do zalewy dodaj odrobinę suszonej i mielonej kurkumy. Dzięki temu wzmocnisz jeszcze bardziej swój układ immunologiczny.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kiszone ogórki z kurkumą
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
-
2 kg ogórków
-
4 szklanki wody
-
2 łyżki gorczycy
-
2 łyżki soli
-
1 łyżeczkę kurkumy
-
kwiaty kopru
-
ziele angielskie
-
liście laurowe
Zacznij od umycia ogórków i pokrojenia ich na ćwiartki, lecz nie obieraj ich. Ciasno poukładaj je w słoikach - nie mogą bowiem wypłynąć po zalaniu zalewą. Dodaj do nich koper, liście laurowe i ziela angielskie.
W garnku umieść wodę oraz sól. Zagotuj zalewę i mieszaj, aż sól się rozpuści. Odstaw ją do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie dodaj do niej kurkumę oraz gorczycę.
Zalej zalewą ogórki i ciasno zakręć słoiki. Odstaw je w ciepłe i ciemne miejsce na około tydzień. Następnie przechowuj je w chłodnym pomieszczeniu, jak piwnica czy spiżarnia . Smacznego.
Źródło: canva/Tatiana Morozova, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ofeminin.pl