Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych?
canva/vkuslandia

Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych?

22 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ogórki kiszone najczęściej robione są tradycyjną metodą, bez dodawania egzotycznych przypraw. Warto jednak spróbować wersji z aromatyczną kurkumą. Dzięki niej przetwory uzyskują zupełnie nowy smak oraz piękny kolor.

Ogórki kiszone są jednym z najbardziej podstawowych produktów dla Polaków. Uwielbiamy jeść je do praktycznie każdego posiłku, a ich zdrowotne właściwości, jak wspomaganie odporności, czy pracy jelit, doceniane jest przez wszystkich.

Jeśli chcesz wzmocnić prozdrowotne działanie kiszonki, do zalewy dodaj odrobinę suszonej i mielonej kurkumy. Dzięki temu wzmocnisz jeszcze bardziej swój układ immunologiczny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszone ogórki z kurkumą

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 kg ogórków

  • 4 szklanki wody

  • 2 łyżki gorczycy

  • 2 łyżki soli

  • 1 łyżeczkę kurkumy

  • kwiaty kopru

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

Zacznij od umycia ogórków i pokrojenia ich na ćwiartki, lecz nie obieraj ich. Ciasno poukładaj je w słoikach - nie mogą bowiem wypłynąć po zalaniu zalewą. Dodaj do nich koper, liście laurowe i ziela angielskie.

W garnku umieść wodę oraz sól. Zagotuj zalewę i mieszaj, aż sól się rozpuści. Odstaw ją do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie dodaj do niej kurkumę oraz gorczycę.

Zalej zalewą ogórki i ciasno zakręć słoiki. Odstaw je w ciepłe i ciemne miejsce na około tydzień. Następnie przechowuj je w chłodnym pomieszczeniu, jak piwnica czy spiżarnia . Smacznego.

Ogórki kiszone

Źródło: canva/Tatiana Morozova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: ofeminin.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy