Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?
canva/tbralninaphotos

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

14 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Nic nie stawia na nogi tak, jak aromatyczna i dobrze zaparzona filiżanka kawy - napój dostarcza energii i dobrze pobudza. Dodanie do niej pół łyżeczki kurkumy ma wiele korzyści, takich jak zmniejszenie stanów zapalnych, działanie przeciwbólowe czy ułatwiają trawienie. Dodatkowo taki napar przepięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Kawa z kurkumą na początku może wydawać się niecodziennym pomysłem, który w smaku odbiega od zwykłego napoju. Taka mieszanka jest nie tylko wyjątkowo pyszna i rozgrzewająca - ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Kurkuma stosowana jest głównie w kuchni indyjskiej od tysięcy lat, stanowi także bardzo ważny element tradycyjnej medycyny z tego kraju, który wykorzystywany jest do leczenia najróżniejszych schorzeń. Wiele pozytywów można wyciągnąć, spożywając ją regularnie w niewielkich ilościach.

Zalety picia kawy z kurkumą

Kurkuma pełna jest kurkuminy, substancji odpowiadającej za większość prozdrowotnych właściwości przyprawy. Jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego sprawdza się w walce ze stanami zapalnymi, które pojawiają się w organizmie.

Kurkumina wykazuje również działanie przeciwbólowe, dlatego cierpiący na ból stawów czy nerwobóle powinni wprowadzić do swojej diety kurkumę. Dodatkowo przyprawa ułatwia spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej, więc zalecana jest przez dietetyków.

Kolejną zaletą kurkumy jest możliwe zapobieganie dolegliwościom związanym z układem sercowo-naczyniowym. Kurkumina poprawia kondycję wyściółki naczyń krwionośnych, wzmacniając je i zmniejszając szansę na choroby.

Jak pić kawę z kurkumą?

Przede wszystkim warto dodać do niej, poza oczywiście samą kawą i kurkumą, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Piperyna z ziarenek pieprzu znacznie zwiększa wchłaniania kurkuminy, zwielokrotniając jej zdrowe działanie.

Eksperci tłumaczą, że zwykle wystarczy dodać do napoju pół łyżeczki kurkumy, co odpowiada około 1,5 g. Zaleca się, aby nie przekraczać dziennej dawki wynoszącej 6 g - zbyt dużo kurkumy może wywołać łagodne zaburzenia trawienia.

Kawę z kurkumą polecamy również zalać mlekiem lub śmietanką. Prozdrowotne substancje z kurkumy rozpuszczają się w tłuszczach, co wyjątkowo ułatwia wchłanianie w układzie pokarmowym. Jeśli chcesz ją słodzić, użyj zdrowego miodu.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, o niezwykłym działaniu miodu z dodatkiem soli himalajskiej. Ten tekst zdradza czym jest czerwona plamka niekiedy widoczna w jajku.

Kawa z kurkumą

Źródło zdjęcia: canva/Stanislav Sablin, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy