Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak przechowywać pieczarki, żeby długo pozostały świeże?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.01.2022 01:00

Jak przechowywać pieczarki, żeby długo pozostały świeże?

pieczarki
canva/shepellaKm

Pieczarki są grzybami hodowlanymi, dostępnymi w sklepach przez cały rok. Można z nich przygotować przeróżne potrawy i najlepiej zrobić to wkrótce po zakupie grzybów. Co, jednak jeśli kupiliśmy je nieco wcześniej i chcemy przetrzymać? Jak powinniśmy przechowywać pieczarki?

Grzyby potrafią być bardzo smaczne i aromatyczne, jednak są dość wrażliwe. Może im zaszkodzić zbyt wysoka temperatura i długi czas przechowywania, a także niewłaściwe warunki przechowalnicze. Czy te same zasady tyczą się grzybów leśnych, co hodowlanych pieczarek?

Jak przechowywać pieczarki?

Jak się okazuje, kupne, a więc hodowlane pieczarki nie są aż tak wrażliwe, jak grzyby leśne. To zasługa tego, że rosną w kontrolowanych warunkach, nie bywają zanieczyszczone przez owady. Dzięki temu ich przechowywanie jest nieco bezpieczniejsze.

Pieczarki należy trzymać w warunkach chłodniczych, czyli w temperaturze nie wyższej niż 2 st. C. W lodówce najlepiej więc przechowywać je na najwyższej półce, bo tam jest najchłodniej.

Jeśli kupisz je w zafoliowanym koszyczku, przed wstawieniem grzybów do lodówki, usuń folię. Dzięki temu pieczarki będą mogły swobodnie oddychać i nie zagrzeją się.

Grzyby najlepiej przesyp do papierowej torebki. Staraj się też nie dotykać niepotrzebnie pieczarek, bo wtedy szybko ciemnieją. Białe pieczarki możesz trzymać w lodówce do 4 dni, brązowe nieco dłużej, bo do 6 dni.

Przydatne wskazówki

  • Pieczarek nie myj przed przechowywaniem, a dopiero przed przyrządzeniem. Woda przyspieszy ich psucie się.

  • Jeśli zauważysz na pieczarkach ślady pleśni, niestety musisz wyrzucić całe opakowanie.

  • Jeśli wiesz, że nie zużyjesz pieczarek zbyt szybko, lepiej je zamroź. Wcześniej jednak je oczyść, umyj, osusz i pokrój.

  • Przed przyrządzeniem pieczarek nie trzeba obierać. Wystarczy je dobrze opłukać, pod bieżącą, zimną wodą.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przechowywać inne produkty spożywcze, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź, jak przechowywać wędzoną rybę, a także jak przechowywać jajka.

duszone pieczarki
duszone pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/Surovtseva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polki, pieczarki.net

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby Kuchnia