Delikatne, siekane kotlety z kurczaka o bogatym, cudownym smaku
Planując szybki i smaczny obiad, warto postawić na kurczaka. A najlepiej na filet z kurczaka, który jest wyjątkowo szybki w przygotowaniu. Dziś powiemy wam, jak zrobić delikatne, siekane kotlety z kurczaka o bogatym, cudownym smaku. Ręczymy, że nikt z waszej rodziny im się nie oprze.
Filet z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania i gotowania na parze. Jednak najszybciej przyrządzisz go na patelni. Oczywiście możesz przyprawić i usmażyć filet w całości lub pokrojony. My jednak zachęcamy do przyrządzenia z niego pysznych kotletów.
Delikatne, siekane kotlety z kurczaka o bogatym, cudownym smaku
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 jajko
1 łyżka majonezu
ok. 10 dag żółtego sera
3 łyżki mąki pszennej
mielona papryka słodka lub ostra
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie siekanych kotletów
Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz. Oczyść z błon i tłuszczu, pokrój w paski, a potem w drobną kostkę.
Rozdrobnionego kurczaka włóż do miski. Dodaj do niego jajko, majonez, starty na dużych oczkach ser oraz mąkę. Masę wymieszaj, dopraw sporą ilością papryki, soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje mięsnej masy. Kotlety smaż po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Usmażone kotlety zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z ziemniakami lub ryżem, surówką i z ulubionym sosem.
Wskazówka: Do kotletów możesz podać sos, który przygotujesz mieszając 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, posiekany ząbek czosnku i trochę koperku. Więcej inspiracji na dania z kurczaka znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź, jak przygotować kotlety z filetów z kurczaka, a także jak zrobić filety w panierce z parmezanu.
Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: nietylkopasta