Smakosze.pl
marynowany schab

canva/robertsre

Jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty?

28 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pieczony schab należy do świątecznej klasyki, ale bez problemu można go też przygotować na co dzień. Nie ma bowiem przy nim dużo pracy, a ten kawałek mięsa należy do jednych z tańszych. Dziś powiemy wam, jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty. Dzięki temu wasze pieczyste już zawsze będzie smaczne.

Schab jest jednym z bardziej cenionych kawałków wieprzowiny. To dlatego, że jest delikatny, a także ma mało tłuszczu i przerostów. Niestety mała ilość tłuszczu rodzi też pewne problemy. Schab trudno bowiem upiec tak, by wyszedł soczysty. No, chyba że wcześniej odpowiednio go zamarynujecie.

śledzie z cebulą

Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

CZYTAJ DALEJ

Jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty?

Marynowanie mięsa jest jednym z lepszych sposobów na podniesienie jego walorów. Marynata sprawia bowiem, że mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i soczyste. Marynata może być sucha lub mokra, wybór tak naprawdę zależy od ciebie.

Sucha marynata może składać się z twoich ulubionych przypraw i dobrej jakości oleju. Tłuszcz sprawia bowiem, że aromat i smak łatwiej wydobywa się z przypraw i wnika do mięsa. Oprócz soli, pieprzu i majeranku, do marynaty do schabu warto dodać czosnek. Jego smak doskonale pasuje do wieprzowiny.

Do przygotowania marynaty mokrej możesz wykorzystać kwaśne płyny. Kwas przyspiesza bowiem kruszenie mięsa. Do marynowania schabu dobrze sprawdzi się więc ocet jabłkowy, wino, maślanka czy sok. Wcześniej mięso natrzyj przyprawami, czosnkiem, ewentualnie obłóż pokrojonymi warzywami, owocami.

Niezależnie od tego, jaką marynatę przygotujesz, pamiętaj, że mięso musi w niej trochę poleżeć. Przynajmniej kilkanaście godzin, a nawet 2 doby. Im dłużej marynujesz mięso, tym będzie smaczniejsze, bardziej miękkie i soczyste po upieczeniu.

Istotne pieczenie

Na miękkość i soczystość schabu duży wpływ ma też proces pieczenia. Mięso najlepiej piec w przykrytym, żaroodpornym naczyniu lub w foliowym rękawie. Dzięki temu zachowa więcej soków, smaku i aromatu.

Schab w naczyniu lub rękawie do pieczenia należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 st. C. Po 30 minutach pieczenia, temperaturę należy obniżyć do 180-190 st. C i piec go jeszcze ok. godzinę.

Jeśli chcesz podać schab na obiad, po wyjęciu z piekarnika pozostaw go na ok. 15 minut, by soki równomiernie się w nim rozeszły. Dzięki temu pieczeń będzie smaczniejsza i bardziej soczysta.

Na naszej stronie znajdziesz też dokładny przepis na marynatę do schabu wg Kuronia. Sprawdź też, jak przygotować schab duszony z jabłkami i cebulą.

pieczony schab

pieczony schab

źródło: canva/pjohnson1

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gazetka-24, mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >