Smakosze.pl Dieta Dlaczego warto jeść mintaja?
Photosiber, Getty Images

Dlaczego warto jeść mintaja?

2 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ryby w diecie Polaków nie pojawiają się zbyt często. Większość z nas preferuje kotlety schabowe i mielone - ich intensywny smak i sytość sprawiają nam ogromną przyjemność. Niestety, ich walory zdrowotne są zdecydowanie wątpliwe, dlatego lepiej sięgać po ryby.

Mintaj jest jednym z najlepszych wyborów dla ludzi, którzy chcą zacząć wprowadzać ryby do swojej diety. Niska cena, wysoka wartość odżywcza i świetna proporcja białka do tłuszczu pozwalają zdrowo się odżywiać i dostarczać organizmowi odpowiednie ilości składników odżywczych.

Mintaj jest idealny dla odchudzających się

Na 100 gramów mięsa z mintaja, przypada jedynie 0,4 grama tłuszczu. Właśnie dlatego osoby przechodzące przez dietę redukcyjną, mającą na celu zmniejszenie tkanki tłuszczowej w organizmie, powinny spożywać duże ilości tej ryby. Kolejnym atutem jest jej kruchość.

Mintaj ma białe delikatne mięso, które jest bardzo łatwe w obróbce. Z tego powodu, nawet mało doświadczony kucharz, jest w stanie uzyskać smaczny i efektowny rezultat. Świetnie smakuje upieczony w piekarniku, a także ugotowany na parze - ta ostatnia metoda zachowuje najwięcej wartości odżywczych w mięsie.

Co zawiera mięso z mintaja?

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy zmiany, jakie zajdą w sklepach od 2 kwietnia - wiele produktów może całkowicie zniknąć z półek. W tym tekście z kolei prezentujemy produkty, które Magda Gessler sprzedaje w swoim sklepie internetowym za spore pieniądze.

Jak wiele innych ryb, mintaj zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które są szczególnie polecane dla osób zmagających się z chorobami serca i całego układu krążenia . Kwasy te wpływają także pozytywnie na ogólne zdrowie całego organizmu.

W 100 gramach mięsa znajduje się 12,2 procent białka, dlatego zalecany jest jako posiłek po treningowy dla sportowców. Mintaj jest źródłem fosforu, witaminy D, selenu oraz witaminy A. Niewielka ilość rtęci to kolejna zaleta, gdyż wiele innych ryb jest nią wypełniona po brzegi.

Źródło: Maasik, Getty Images

Jak wybrać dobrego mintaja?

Z powodu ogromnej popularności na całym świecie, ryba ta jest jedną z najważniejszych ryb dla światowego rybołówstwa. Niestety, spora część światowej populacji tego zwierzęcia jest zagrożona wyginięciem. Dlatego należy wybierać je bardzo ostrożnie.

Wskazane jest kupowanie ryby pochodzącej z północnego Pacyfiku - tamta populacja tej ryby jest w najlepszej kondycji. Aby mieć pewność, że kupujemy dobry produkt, należy wybierać ryby posiadające certyfikat MSC.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy